Srpski košarkaški šampion u subotu je poražen od Budućnosti u Podgorici i tako je nakon tri godine dominacije na Jadranu ostao bez pehara u ABA ligi i mjesta u europskoj eliti.

Podgoričani su u subotu u “Morači” savladali Crvenu zvezdu 77:73 i s ukupnih 3:1 pobijedili u finalu plej-ofa, što bi automatski trebalo da im donese plasman u Euroligu. Međutim, svaki euroligaš mora da ima dvoranu kapaciteta minimum 5.000 mjesta, a “Morača” u Podgorici prima 4.000 prema zvaničnim podacima. Pored toga, svaki klub mora da ima budžet od najmanje četiri miliona eura, a Budućnost je dosad raspolagala sa manje od tri miliona.

Crnogorci se nadaju da će im prvi čovek Eurolige Đordi Bertomeu progledati kroz prste. S druge strane, predsuednik Zvezde Nebojša Čović pokušaće da ubijedi Bertomeua da je bolja varijanta da među euroligašima budu crveno-beli.

– Čović će pokušati da ubijedi čelnike Eurolige da je i za samo takmičenje bolje da Crvena zvezda igra Evroligu nego da to bude Budućnost. I Euroligi se mnogo više isplati da je igra Crvena zvezda, tim koji već pet godina igra ozbiljnu ulogu i poseduje dvije ozbiljne hale, “Pionir” i “Štark arenu”, koje imaju sve uslove za to takmičenje – objašnjava naš odlično obavješteni izvor i dodaje:

– Verovatno je i čelnicima Eurolige jasno da je bolje da se mečevi igraju u Beogradu nego u Podgorici. Uostalom, Crna Gora ima jedva nešto više od 600.000 stanovnika, tri puta manje nego Beograd sam. Jasno je da je tržišno gledano za Euroligu bolje da igra Zvezda nego Budućnost.

Motiv više da zadrži mesto u eliti Čović ima zbog činjenice da je srpski šampion u finalnim utakmicama nekoliko puta žestoko oštećen sudijskim nepravdama. Čović je o tome pričao i u subotu, kada je razmišljao da njegov tim uopšte ne izađe na teren “Morače”.

– U trećoj utakmici dogodila se velika krađa. Drugo, kako u flašu od litar može da stane dva litra? Ne znam kako će u podgoričkoj dvorani moći da se igra Euroliga. Zapravo, može 10.000 gledalaca da stane, nema veze što je kapacitet hale 4.000. Vjerovatno su to uradili kako bi se dodvorili Euroligi i pokazali da u “Morači” može da se igra elitno takmičenje – grmio je Čović.

informer.rs

 

PODIJELI