Košarkaški klub Bosna Royal nalazi se pred novim finansijskim udarom, a pominje se čak i svojevrsna repriza slučaja “Vučurović”. Tada je, podsjećamo, FIBA uvela blokadu na sve ulazne transfere sarajevskog kluba, piše scsport.ba.

Ovog puta, Studentima tužbom prijeti menadžerska agencija AproK Sport Group, koju zastupa bivši reprezentativac BiH i nekadašnji Bosnin košarkaš Feliks Kojadinović.

Prema njegovim riječima, Bosna je ostala dužna Ljubomiru Čampari 4.000, Strahinji Dragičeviću 4.500 eura te Miroslavu Pašajliću 17.500 eura, a ostao je i dug prema Kojadinoviću kao igraču od 22.000 eura, dok su mu dužni i 5.500 eura na ime menadžerskih provizija. To praktično znači da je sarajevski klub dužan 53.500 eura prema članovima agencije AproK Sport Group.

“Kontaktirali smo novu upravu Bosne Royal na čelu sa predsjednikom UO Harunom Mahmutovićem. Odgovor je da nema novca za isplatu ovih dugova. Nažalost, bit ću prinuđen da, sa igračima koje zastupam, pokrenem postupak pred FIBA-om. To dovodi do tog da u budućnosti sarajevski klub može da ima novi slučaj ” Vučurević” sa još većim iznosima”, kaže Kojadinović.

S druge strane, prvi čovjek sarajevskog kluba Harun Mahmutović izražava uvjerenje da do crnog scenarija ipak neće doći.

“Naravno da smo pričali sa Feliksom na tu temu, upoznat sam sa problemom. Nemam se šta ljutiti na njega ili agenciju, njihovo je potpuno pravo da traže svoja prava i novac. Međutim, vjerujem da ćemo uspjeti izmiriti sva dugovanja, ne dolazi u obzir da dođe do nove blokade. Samo svi trebaju imati strpljenja. Ne možemo sad odjednom vratiti sva dugovanja, tolika sredstva ne možemo isplatiti preko noći”, ističe Mahmutović u izjavi za SCsport.ba.

Naglašava kako stanje u klupskoj blagajni, što je opšte poznato, nije bajno, da konstantno pristižu novi računi, ali ipak vjeruje u pozitivan rasplet.

“Odnedavno imamo i nova potraživanja od ABA lige, kao i FIBA-e, da ne govorim o još nekim finansijskim obavezama. Pa, nedavno je i Zvezda, euroligaš, bila suočena sa novčanim problemima, ali su uspjeli sve riješiti, jer su ti ljudi oko kluba imali dovoljno strpljenja. Mi polako rješavamo dugovanja, svjedoci ste da klub polako izlazi iz krize. Igrači su dobili primanja, ekipa pobjeđuje… Svi će doći na red, ali nemamo novac da iste sekunde svima i isplatimo sredstva. Uostalom, ako se klub ugasi, pod silnim pritiscima svih kojima nešto duguje, tek onda niko neće dobiti ništa. Upravo zbog toga i govorim da treba uložiti strpljenje, a gledat ćemo da u skorije vrijeme sve regulišemo”, zaključuje Mahmutović.

H. Prolić / Scsport.ba

PODIJELI