Na pravoslavnom groblju Trnovac u Tuzli u petak je sahranjen Rade Tešić, obućar koji je u Fudbalskom klubu „Sloboda“ proveo cijeli životni i radni vijek. Čika Rade, kako su ga mnogi oslovljavali, generacijama fudbalera, navijača i simpatizera „crveno-crnih“ boja ostat će u najljepšim sjećanjima.

– Nije bio bolestan već je imao jedan pad u kući i slomio je kuk. Nažalost nije se oporavio i zauvijek nas je napustio u 84. godini. Jako sam ponosan na svog oca i zahvalan sam svim ljudima koji su došli na njegov ispraćaj ili su uputili iskreno saučešće. Mi ćemo ga se sjećati s velikom ljubavi i poštovanjem, a vjerujem i veliki broj onih koji su ga poznavali – kaže Borislav Tešić, sin legendarnog čika Radeta kod kojeg je u Crnoj Gori provodio ljetne godišnje odmore.

U Slobodu je Rade Tešić došao sa 25 godina i u klubu proveo punih 55 godina radeći na „krpljenju“ kopački i lopti. U nekom od naših ranijih razgovora sa njim kazao nam je kako je iskrpio na hiljade lopti, a da je posebnu ulogu imao u vremenima kada su se i kopačke morale dotjerivati za domaće i gostujuće travnjake.

Zapamtio je u Slobodi gotovo sve. Prve plasmane u Saveznu ligu, igranje u Kupu UEFA (1977.), igranje u finalima Kupa BiH, ispadanje i povratak u Premijer ligu BiH.

I kada je zvanično otišao u penziju bez Tušnja i utakmica Slobode nije mogao. Pitali smo ga jednom: „Čika Rade, do kada ćete gledati utakmice?“, a on je svojim blagim glasom odgovorio: „Dok me noge nose“.

Sloboda je ostala bez svog vojnika, a grad Tuzla bez uzornog i poštenog građanina, pravog domaćina.

avaz.ba

PODIJELI