Pravilo drafta je da na njega mogu da se prijave igrači koji imaju najmanje 19 godina, a takođe moraju da budu bar jednu godinu na koledžu. Promjene su moguće najranije 2021. godine.

Komesar NBA lige Adam Silver je novinarima u utorak u Las Vegasu kazao da je NBA liga sve bliža tome da ukloni starosnu granicu za prijavu na draft. Čelnici lige su takođe tokom utorka govorili da bi konačna odluka mogla da padne u narednih nekoliko mjeseci.

“Moje lično mišljenje je da smo spremni da napravimo tu izmjenu”, kazao je Adam Silver.

Komesar je još u novembru takođe pričao o tome da se ovo pravilo može promeniti uskoro. NBA liga planira da ukine obaveznu jednu godinu na koledžu pre prijave na draft.

“Nešto mora da se promjeni jer ovo ne radi dobru stvar za koledž košarku. Ako igrači ne dobijaju dovoljno prostora za razvoj na toj jednoj godini na koledžu, onda bismo voljeli da ih vidimo u NBA ligi. Oni ne igraju na NCAA turnirima, ne takmiče se na najvišem nivou i mislim da moramo da razmislimo o tome da ti igrači dobiju adekvatan trening i adekvatnu mogućnost za razvoj”, kazao je Silver.

sportklub.rs

PODIJELI