Evropska košarka je u velikom padu. Iza neprikosnovene NBA je njihova Razvojna liga pa kineska, tako da više nismo ni na drugom mestu, nego na četvrtom. Evroliga pokušava da zatvorenim sistemom takmičenja kopira NBA, od koje je udaljena hiljadama godina”, rekao je Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije i nekadašnji šampiona najjače lige svijeta sa San Antonio Sparsima.

Nekadašnji centar Partizana, PAOK-a, Olimpije, Kindera, Minesote, San Antonia, Toronta, Indijane i Olimpijakosa veliki je protivnik sistema najelitnijeg evropskog takmičenja, gdje 11 ekipa ima sigurno učešće.

“Ta kopija NBA koja je zasnovana na velikim zvezdama bila bi u redu da igrači poput Luke Dončića, koji je ovde najbolji igrač, ne odlaze dalje već sa 19 godina. Pojaviće se opet neki novi igrač i otići dok ovde ostaju istrošeni NBA igrači ili evropski srednje klase. Nema više top klase igrača da bi takmičenje bilo zanimljivo pa je zato potrebna prohodnost ka njemu za sve timove kao bi se uložio neki novac. Ovako to nikoga ne interesuje”, rekao je Nesterović.

Slovenija je prethodne godine iznenadila košarkaški svijet i osvojila Evropsko prvenstvo, što je umnogom doprinijelo popularizaciji igre pod obručima u ovoj zemlji.

“Odjeknulo je, ne samo kod nas nego u celom svetu, Slovenija nikada nije imala takav uspeh u kolektivnom sportu. Vidi se to i po upisu dece na košarku, koji je u abnormalnom porastu. Moramo to da iskoristimo kako bismo ostali u svetskom vrhu”, kaže Nesterović, koji kao arhitektu velikog uspjeha ‘zmajčeka’ vidi trenera sa kojim su se popeli na krov Evrope:

“Igor Kokoškov je bio najvažniji, on je trener sa dosta iskustva, napravio je to kao neki NBA sistem igre na naš balkanski način, uzeo malo našeg i njihovog sistema. Druga bitna stvar je da su igrači shvatili ko je prvi, a ko drugi i tako poredali uloge. Kada je jednom ta hijerarhija uspostavljena, mnogo je lakše nego kada svi misle da imaju ista prava. Isto je u svim timovima, pogledajmo Lebrona Džejmsa u Klivlendu ili Stefona Karija i Kevina Durenta u Golden Stejtu. Klej Tompson i Drejmond Grin imaju svoju ulogu, ali zna se ko su gazde”.

Kokoškov će naredne godine voditi Finiks i biti prvi stručnjak rođen u Evropi na klupi jednog NBA tima.

“Mislim da je bio spreman i pre pet godina, poseduje enormno iskustvo rada na koledžu, NBA timovima i reprezentacijama, što tamo nema većina trenera”, zaključio je Nesterović.

Dončić spreman za NBA

Slovenački košarkaš Luka Dončić narednog mjeseca će izaći na NBA draft u Njujorku, gdje je jedan od kandidata za prvi pik.

“Manje je bitno sa kojeg će mjesta biti izabran, vrlo je bitno da ga izabere tim gde će moći da napreduje i dosegne visine koje mu se predviđaju. On je jedan od retkih igrača na draftu koji je spreman da odmah igra dobro u NBA. Fizički i psihički je dokazao da je na najvišem nivou” rekao je Nesterović.

Izvor: nezavisne.com/

PODIJELI