Stasiti Mostarac Samir Lerić, u svojoj košarkaškoj karijeri bio je kapiten sarajevske Bosne, reprezentacije BiH na EP u Švedskoj, a danas je kapiten tuzlanske Sloboda Dite, za koju je potpisao jednogodišnji ugovor. Jedini je košarkaš koji je za reprezentaciju BiH upisao trocifren broj nastupa, a sa nacionalnim timom igrao je na pet Eurobasketa.

– Odigrao sam preko 100 susreta za reprezentaciju BiH, te sam rekorder po broju nastupa. Naša generacija pet puta zaredom izborila je plasman na Eurobasket. Pobjeđivali smo Izrael, Hrvatsku i Litvaniju na njihovim parketima. Međutim, danas je situacija posve drugačija. Dešavalo nam se da bez žara i borbenosti izgubimo od Portugala u Sarajevu. To se nama nije moglo dogoditi, iako smo znali sami sebi plaćati avionske karte kako bi igrali u dresu s najdražim grbom – kaže Samir Lerić, konstatirajući kako mu je najdraža pobjeda u karijeri ona protiv Hrvatske u prepunoj Skenderiji.

– Ne vjerujem da će se takva podrška i atmosfera ikada više ponoviti. Iz tih kvalifikacija sjećam se pobjede u Litvaniji. U revanšu su Litvanici sa sobom poveli Arvidasa Sabonisa, koji nam je očitao lekciju u Skenderiji. Ipak, mi smo iz te grupe kao prvoplasirani otišli na EP.

Za prolazak u četvrtfinale nedostajele su nijanse. Najbliži smo bili na EP-u Španiji u susretu sa Italijanima.

– Imali smo prednost minut prije kraja. Izgubili smo na volšeban način i zbog toga ostaje vječiti žal.

Za Sloboda Ditu je igrao 2001. godine. Mejdan je tih dana bio dupke pun, jer se igrao Kup Radivoja Koraća.

– Danas je situacija posve drugačija. Tuga me uhvati kada na tribinama vidim tek 500 gledatelja. Takva smo sredina gdje se samo cijene rezultati. Sloboda Dita je na dobrom putu da se vrati na staze stare slave. Trener Muminović, uspio je ukomponovati tim, iako, je za razliku od lani ostao bez 7 ili 8 košarkaša. Godinu završavamo na prvoj poziciji, ali je daleko značajnije da smo na gostovanjima ostvarili pobjede nad Širokim Brijegom i Borcem.

Karijeru je počeo u Mostaru iz kojeg je 1993. godine otišao za Sloveniju. Sjeća se vremena kada su „rođeni“ harali jugoslovenskim nogometnim terenima.

– Najteže mi pada kada me pitaju iz kojeg sam dijela Mostara – istočnog ili zapadnog. Za mene je Mostar i dan danas jedan grad, iako se podjele osjete na svakom koraku – kaže Samir Lerić i nastavlja:

– Velež je simbol grada i sjećam se tih prijeratnih vremena kada sam bježao iz škole kako bih gledao Tucea, Kajtaza, Jurića… Učinio sam to kada je pod Bijelim Brijegom gostovala Borusija iz Dortmunda. Pobjedili smo sa 2:1, iako je Semir Tuce promašio penal.

E.S./30.12.2008.

PODIJELI