Oko dva mjeseca prije početka nove sezone ABA lige, još nije riješeno pitanje načina na koji će se ona odigrati, i hoće li se uopće odigrati. Različite epidemiološke situacije i mjere u zemljama iz kojih klubovi stižu onemogućuju igranje lige u normalnom formatu.

Na snazi su mjere izolacije po ulascima i izlascima iz zemalja u regiji pa je jedna od ideja bila organiziranje mini turneja po kojima bi, primjerice, klub iz Hrvatske otišao u Srbiju i tamo odigrao susrete sa svim srpskim klubovima prije povratka kući.

Veliki su logistički problemi s takvom idejom pa se razmatra i alternativno rješenje, zatvaranje lige u kamp sličan NBA ligi. Iz krugova bliskih ligi i klubovima smo saznali da bi se u slučaju realiziranja takve ideje balon mogao napraviti u Zadru.

Hrvatska ima najpovoljniju situaciju u regiji, a Zadar ima infrastrukturu s velikom dvoranom i četiri pomoćne u sklopu ŠC Višnjik te mnogo hotela u koje bi ekipe mogle biti smještene. Sve su informacije još neslužbene pa smo za komentar pitali direktora KK Zadar Željka Žilavca.

No iz kluba je stigao odgovor da službene informacije i komentara na tu ideju nema te se o tome nije raspravljalo na skupštini, a da su i iz kluba čuli za informaciju preko portala.

I u slučaju ove ideje se nameću mnogi problemi, a ponajviše se tiču usklađivanja rasporeda. Iako bi se u slučaju balona odigrao skraćeni format lige gdje bi svatko sa svakim odigrao tek jednom, zatvaranje ekipa na jedno mjesto kroz nekoliko tjedana bi onemogućilo klubovima da igraju europska i domaća natjecanja dok se ABA liga ne odigra.

I u Zadru ostaje problem ostalih lokalnih klubova i društava koja koriste infrastrukturu na Višnjiku, a u slučaju balona bi ostale “na ulici”. Prije nekoliko tjedana se pojavila slična informacija o ideji balona, ali u Tuzli.

ABA liga je potvrdila broj klubova, pa čak i raspored, ali je početak lige gotovo odmah pomaknut za dva tjedna. U narednim danima ili tjednima bi se i službeno trebala znati ideja i nacrt po kojima bi se lige odigrala.

sportnet.rtl.hr

Odgovori