Proteklih je dana u Zadru boravio čovjek koji je u košarkaške svjetske klase izgradio Paua Gasola, Rickyja Rubia, Rudyja Fernandeza, Kristapsa Porzingisa…. Nakon što je cijelu trenersku karijeru proveo u španjolskim klubovima, Aito Garcia Reneses (72) već treću sezonu vodi berlinsku Albu koja se na zadarskom turniru euroligaša pokazala kao momčad s najviše energije. A “racionalno gospodarenje energijom” bio je njegov moto kada je smišljao stil igre kojom će Španjolska poslije, na velikim natjecanjima, osvojiti 11 medalja u posljednjih 13 godina.

– Prije 20 godina, Španjolska je bila 10. ili 15. reprezentacija svijeta, a samo pet godina kasnije osvojeno je srebro uz minimalan poraz od druge najjače američke reprezentacije ikad sastavljene. Prije smo imali puno specijalista poput San Epifania, koji je bio sjajan šuter, a sada imamo puno svestranih igrača koji dobro šutiraju, prodiru, dodaju, igraju odličnu obranu… S braćom Gasol, Navarrom, Rubijem radilo se upravo u tom smjeru. Osim toga, počeli smo igrati s više intenziteta. Prije je puno španjolskih timova igralo s pet igrača 90 posto vremena utakmice, no ako želite igrati s punom energijom, a igrate puno utakmica kao u vrijeme današnje, onda vam je nužno činiti više izmjena. Ispočetka je puno ljudi to kritiziralo, vikali su “pa što ga vadiš sad kad je zabio koš”, a nekoliko godina kasnije svi su počeli tako raditi.

Kada je vidio kako je Rubio odveo Španjolsku do svjetskog zlata, trener Aito bio je jako ponosan jer Ricky je njegovo košarkaško dijete.

– To je poseban igrač. U prvoj momčadi zaigrao je s 14 godina, a olimpijski finale u Pekingu igrao je sa 17 godina provevši na parketu 29 minuta. Još od najranijih dana, njegov mentalni sklop je bio vrlo snažan. Premda je igrao protiv dvostruko starijih od sebe to se nije vidjelo. Sada je svemu pridodao i šut i ja sam jako zadovoljan s njegovom evolucijom.

Olimpijsko srebro je osvojio i Toni Kukoč kojeg je Aito 1991., tada kao generalni menadžer, silno želio dovesti u Barcelonu.

– Otišli smo na sastanak s njegovim menadžerom Capicchionijem u nadi da ćemo uspješno završiti pregovore da bi nam on rekao da će Kukoč potpisati za Benetton. Bio sam prilično razočaran jer je Kukoč, u tom trenutku, najbolji košarkaš svijeta izvan NBA lige.

I ovaj naš sugovornik stavio je na vagu “Pink Panthera” i “Zmaja”. Kukoča i Dražena Petrovića.

– Kukoč je bio nevjerojatno svestran, mogao je igrati na svih pet pozicija. Dražen je pak bio spektakularan igrač kojemu je trebao, njemu, prilagođen sustav igre pa je tako imao problema u Portlandu, ali je zato blistao u New Jerseyju. Kukoč je jednako dobro mogao igrati u Portlandu, New Jerseyu ili pak Chicagu.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/sport/toni-kukoc-je-bio-najbolji-igrac-izvan-nba-lige-drazen-petrovic-je-imao-problema-1346970 – www.vecernji.hr

Leave a Reply