Još nekada davno smo objavili tekst otome kako je strateški interes Aba ligi, ali i OKK Slobode, nastup tuzlanskog kluba u regionalnom takmičenju.

Tada nije bilo još uvijek formirano Aba drugoligaško takmičenje. Dakle, tekst se odnosio na učešće Slobode u Aba ligi kada je, primjerice, u totakmičenje “upao” Karpoš Sokoli.

U međuvremenu je oformljena Aba liga 2, a Sloboda nije uspjela kroz kvalifikacije u Laktašima da dođe do regionalne scene.

Kasnije je pod palicom Velimira Gašića ostvarena takmičarska katastrofa, a Sloboda je tek prošle sezone zaigrala u polufinalu play-offa. Utakmica za treće mjesto nije igrana, jer se smatralokako naša država ima već dva učesnika u Aba ligi 2 – Široki i Sparse.

Međutim, Zrinjski je početkom sedmice dobio pozivnicu za učešće u Aba ligi 2, ali od izvora bliskih rukovodstvu kluba saznajemo kako su šanse za nastup Mostaraca veoma male, gotovo nikakve.

Objektivno govoreći, gledajući u rezultate, Zrinjski je prije Slobode zaslužio pozivnicu, ali ako Mostarci na kraju krajeva odustanu od regionalne scene onda je red na Slobodu.

U godini kada RSD Sloboda obilježava stoljeće postojanja pozivnica u regionalnu ligu bio bi pravi rođendanski poklon. Valjda o tome razmišljaju u rukovodstvu lige i valjda znaju da je Tuzla grad košarke.

Valjda znaju da je Sloboboda igrala u prvoj sezoni Jadranske lige i da je držala rekord poposjećenosti utakmica. U Aba ligi 2 će sigurno Mejdan biti jedna od najposjećenijih dvorana, a tuzlanska košarkaška publika bi konačno došla na svoje.

Ako rukovodstvo lige ozbiljno prati događanja u regionu onda mora prepoznati stabilnost OKK Slobode, ljubav prema košarci u gradu panonskih jezera i na posljetku roster koji će sigurno imati Tuzlaci u tom takmičenju.

Dakle, ako definitivno odustane Zrinjski, koji je zalužio pozivnicu, onda je red na Slobodu. Svako drugo rješenje ne bi bilo u interesu košarke.

E.D.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here