Partizan i Crvena Zvezda bi da se kao otcijepe od Aba lige, a mi kao nedamo. Tako bi mogao glasiti komentar na posljednja događanja koja iza paravana imaju zapravo alibi za eventualni neuspjeh u play-offu.

Partizan, a vjerovatno i Crvena Zvezda, imaju najskuplje timove u historiji, ali rezultati u Aba ligi, a samim tim plasman u Euroligi nije baš toliko izvijestan. Neće se olako predati Budućnost Voli, koja je vodeći, a ni, bogami, Cedevita Olimpija.

Po oprobanom receptu, odavno pročitanom, Partizan i Crvena Zvezda su za rezultatske neuspjehe već počeli praviti alibi, odnosno stvarati atmosferu netrpeljivosti i linča.

Kao samo se u Beogradu gleda košarke, ostale dvorane su pozorište. Dobro je neko negdje napisao – do kada će to prepucavanje na relaciji Partizan – Crvena Zvezda biti interesantno publici u regionu.

Mi smo napisali da će Partizan i Crvena Zvezda u slučaju istupanja iz Aba lige igrati tramvaj ligu. I nismo ništa pogriješili.

Partizan je prema riječima legendarnog Duška Vujoševića na krivom putu. Od Partizanove djece ostao je samo veteran Novica Veličković. Gdje su ostali? Sve stranac do stranca i naš Nemanja Gordić sa 31 godinom. Tu su Rade Zagorac i Ognjen Jaramaz, ali oni nisu izdanci crno – bijele škole košarke. S kakvom je ekipom Vujošević išao na final-four i koliko je od te ekipe Partizan zaradio. Ostoja Mijailović bi trebao reći koliko troši na ove silne Amere koje dovodi.

Ništa bolje nije ni u Crvenoj Zvezdi. Sjetite se Radonjićeve Zvezde u kojoj su bili Jović, Mitrović, Dangubić, Tejić… i sadašnje Šakotine (Čovićeve). Stranac do stranca.

U Srbiji su “ubijeni” košarkaški centri. Gdje je Kraljevo, a gdje Valjevo. Šta se događa u Užicama ili Kragujevcu. Kako podići košarku u “zemlji košarke”. To bi trebala biti briga Saše Danilovića.

Kada pogledaju istini u oči ostaje im tramvaj liga, a ako nastave s prepucavanjima u Aba ligi pravo je pitanje trebaju li oni u regionalnoj ligi. Sjetite se nezapamćenog “zločina” na utakmici Crvena Zvezda i Budućnost Voli. Nikad prije i nikada poslije nismo vidjeli bildere na zagrijavanju, a Bog i Čović znaju šta se događalo u tunelima.

U prilog našim konstatacijama govore i rezultati omladinskih selekcija Srbije ovog ljeta. Nikada jadniji. A kako i ne bi bili jasni kada su u vodećim klubovima sve sami stranci…

Rekli bismo njihov problem. Dakako! Ali regionalna košarka ne smije biti taoc Partizana ili Crvene Zvezde, niti bilo kojeg drugog kluba.

E.D.S.

Odgovori