Proteklog vikenda najmlađi trener KK Vodopad, Amir Kahriman, je u društvu približno 100 košarkaških trenera koji prvenstveno rade sa mlađim uzrasnim kategorijama iz Bosne i Hercegovine i regiona prisustvovao događaju pod nazivom „International basketball coaches clinic“.

Ovo je prvi seminar ovakvog tipa koji se održao u Bosni i Hercegovini ove godine i kao što smo u nekim od ranijih objava najavili, istom su prisustvovala poznata trenerska a nekada i igračka košarkaška imena poput prof. dr. Nenada Trunića, Azura Sakića, Aleksandra Živkovića i FIBA sudije Ademira Zurapovića. Organizatori i predavači su se potrudili da koncept seminara bude sveobuhvatan i da shodno tome budu obrađene teme koje su neke od najaktuelnijih u razvoju mladih budućih košarkaša. Izdvajamo samo neke od njih kao što su metodika obuke i specifične vježbe za izgradnju defanzivnog koncepta, prikaz razvoja kontranapada, hip mobility itd.

U nastavku možete pročitati izjavu trenera KK „Vodopad“ o samom iskustvu sa protekle trenerske klinike u Tuzli: „Prije svega moram reći da mi je bila čast protekli vikend boraviti u Tuzli u okruženju brojnih trenera iz cijelog regiona koji u mlađim uzraznim kategorijama ostvaruju zapažene rezultate, te razmijeniti iskustva sa njima. Predavanja su bila na visokom profesionalnom i evropskom nivou pa sam shodno tome iznimno zahvalan jer sam imao priliku učiti i steći novo iskustvo od istaknutih profesora i trenera. Sigurno je da ću znanje koje sam stekao primjenjivati u radu sa našim košarkašima te kao i do sada uložiti sav trud i napor da im pružim samo najbolje osmišljene treninge koji će doprinijeti njihovom, prije svega zdravlju, a naravno i vladanju košarkaškim vještinama. Također želim da pohvalim organizatore na samoj ideji te se zahvalim na gostoprimstvu. Tuzla će zahvaljujući ovakvim događajima još dugo vremena ostati „grad košarke“. Radujem se novim seminarima i novim prilikama za usavršavanje“ kazao je Kahriman.

Nadamo se da će učešće na ovom seminaru dosta pomoći mladomtreneru u njegovom usavršavanju i daljem radu.

R.BH

Leave a Reply