Omladinski košarkaški klub Sloboda iz Tuzle je u nezapamćenoj krizi rezultata. Od šest utakmica u Ligi 6, tuzlanski košarkaši su čak četiri susreta izgubili sa 20+ poena razlike.

Krenimo od statistike. Prvo od trenera. Josip Pandža je, priznali mi to ili ne, ispunio prvi, a vrlo je blizu ispunjenja drugog cilja. Plasirao je se s ekipom u Ligu 6. Sloboda je na pragu plasmana u play-off. Dakle, dva cilja su ispunjena. Međutim, opet kažemo, htjeli to priznati ili ne, Pandžin svaki potez je bio pod lupom kroz cijelu sezonu. Od dovođenja Adama Mirkovića, pa nadalje. Ko zna iz kojih razloga. Iz naše perspektive gledano, Pandža je pogriješio samo što je pojedinim igračima bezuvjetno vjerovao i što je neke igrače pokušavao vratiti iz mrtvih. Oni su mu vratili na najgori mogući način, ali time se ne umanjuje njegova krivica za seriju takvih odluka. Svjestan je i on toga i svoj mandat je stavljao na raspolaganje još poslije poraza od Vogošće u prvom dijelu sezone.

Statistički ćemo gledati samo posljednju utakmicu, jer su i druge, manje – više, slične. Krenimo od stranaca, koji bi po automatizmu trebali da deru koljena jer su bolje plaćeni od domicijelnih igrača. Evo njihovog učinka, glavom i bradom.

Gregory Alber Tondoiuf – 29:15 na parketu, 6 poena, 7 skokova i 3 asistencije

Josip Naletilić – 23:59 na parketu, 8 poena, 3 skoka, 1 asistencija

Danilo Šibalić – 17:17 na parketu, 3 poena, 1 skok, 1 asistencija

Milivoje Božović – 26:22 na parketu, 20 poena, 9 skokova, 1 asistencija

Obrad Tomić – 23:47 na parketu, 6 poena, 3 skoka, 2 asistencije

……………………….

Domaći igrači:

Haris Dedajić – 24:47 na parketu, 13 poena, 4 skoka, 3 asistencije

Jasmin Jakupović – 15:09 na parketu, bez poena, 1 skok, bez asistencije

Emir Čerkezović – 23:02 na parketu, 11 poena, 1 skok, 2 asistencije

Enes Latifagić – 10:05 na parketu, 5 poena, bez skoka, bez asistencije

Alija Islamović – 02:19 na parketu, bez poena, 1 skok, bez asistencije

……………………….

E sad da ih direktno pitamo. Može li stranac sa epitetom šutera u derbi utakmici imati učinak od tri poena? I da li može stranac sa epitetom skakača u derbi utakmici biti inferiorniji u odnosu na Luku Igrutinovića, koji uhvati loptu preko njega. I može li stranac na poziciji playmakera da bude inferiornije po statističkim parametrima od 18-godišnjeg suigrača. I… Naravno da ne može jer su plaćeni i dovedeni da budu prevaga, a ne da se igraju sa ugledom i renomeom kluba.

Ako Šibalić prve poene postigne na -28, onda nije do trenera već je do njega. Ako Tomića nadskače Igrutinović, nije do trenera već do njega. Ako Čerkezović pokušava dva puta iza leđa da proturi loptu nije do trenera već do Čerkezovićevog odnosa prema navijačima, klubu i treneru. Ako Naletilić nema ideju u igri, pa do koga je?

Predugo vjerni navijači čekaju da svi pobrojani pruže partije koje se od njih očekuju. Pošteno je da kažu ako su nečim nezadovoljni, a ne da svoje eventualno nezadovoljstvo prelamaju preko ugleda i renomea kluba. Niko nije silom natjeran da obuče dres Slobode, a isto tako niko nije ni bogom dan da dogodine ostane u ovom klubu. U pitanju je njihova egzistencija i ako ne žele da se bore za nju, onda im tu niko ne može pomoći.

Sloboda je skup dobro plaćenih pojedinaca koji nisu postali tim. Zašto je to tako? Kada niste tim onda vam se dogodi da vodite protiv Sparsa 21 poen razlike i da izgubite. Nije to slučajno. Pandža je sa neuporedivo slabijim rosterom u Kaknju igrao finale prvenstva. Ne vjerujemo da je preko noći zaboravio sve ono što je do danas naučio, a trener uči svaki dan. Ne branimo ga!

U pitanju je mentalitet i odnos prema klubu, treneru, navijačima i saigračima. Sinoć je, po nama, jedini prolaznu ocjenu zaslužio Haris Dedajić. Ostali neka se dobro zamisle. Pandža može i ne mora biti trener u Slobodu, a oni neka se zapitaju da li igdje sa onakvim odnosom i statusom stranca mogu tražiti alibije za katastrofalne partije. Alibija više ne smije biti. Ako nemaju obraza, trebali bi se bar postidjeti svojih partija.

E.D.S.

PODIJELI

Komentariši