Na dašanji dan 1954. godine rodio se Mirza Delibašić Kinđe. O tom značajnom datumu nema ni slova na oficijelnoj stranici KS BiH, ali i brojnim medijima u BiH, pogotovo sportskim.

Međutim ima onihi van granica BiH koji se sjećaju lika i djela legendarnog Kinđeta. Primjer je Sportnet.hr, portal iz Hrvatske, koji je objavio tekst sljedeće sadržine:

Da je živ, danas bi Mirza Delibašić proslavio 66. rođendan. Kinđe je rođen 9. siječnja 1954. u Tuzli, a malo tko je tada znao da se rodio jedan od najvećih sportaša koje je Bosna i Hercegovina ikad dala.

Karijeru je počeo kao mladić u Slobodi iz Tuzle 1968. godine, ali je europski velikan postao igrajući za KK Bosnu iz Sarajeva s kojom je bio prvak Jugoslavije, ali i Europe i to 1979. godine. 1980. godine prelazi u Real Madrid s kojim je osvojio kup i prvenstvo Španjolske.

S reprezentacijom Jugoslavije bio je europski, svjetski i olimpijski prvak. Olimpijsko zlato je osvojio u Moskvi 1980., a kao najavu za to zlato osvojio je i olimpijsko srebro četiri godine ranije u Montrealu. Nakon završetka igračke karijere bio je i trener, a kao prvi izbornik BiH vodio je reprezentaciju na Eurobasketu u Njemačkoj 1993. te ju je vodio do 1995.

Mirza je bio poznat kao jedan od najboljih strijelaca u to vrijeme, a uvršten je i među 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi. Danas se legendarna dvorana Skenderija u Sarajevu zove upravo po njemu.

Delibašić je umro u Sarajevu 8. prosinca 2001., tek mjesec dana prije svog 48. rođendana.

……………………………

Tako piše Sportnet.hr. I hajde nećemo zamjeriti kolegama sa informativnih i sportskih portala koji nisu objavili vijest, ali… Šta je sa KS BiH. Čak ni na Facebook pageu nisu se udostojili da bar objave fotografiju. Nećemo dalje. Ovaj potez sve govori.

Odgovori