Duško Ivanović, trener prvaka Španije Baskonije, i bivši bh. selektor dobio je mjesto u Evroliginoj zvaničnoj monografiji.

Elitno evropsko klupsko takmičenje je na ovaj način željelo da obilježi uspjehe upravo onih ljudi koji su bili najbitniji za uspon Evrolige i košarke u Evropi u cjelini. Tekst iz monografije posvećen Ivanoviću objavljen je na sajtu Evrlige.

Titogradski debi
Tako se u tekstu na primjer ističe, da je Ivanović u sezoni 1982-1983 kao igrač Budućnosti bio prvi strijelac Prve lige Jugoslavije, sa 27,4 poena u prosjeku – ispred Dražena Petrovića i Šetera Vilfana.

Takođe, pominju se Duškovi košarkaški počeci sa bratom Draganom u rodnom Bijelom Polju. Kao interesantan se navodi početak u titogradskoj Budućnosti sa 19 godina, nakon što je odbio priliku da igra u Crvenoj zvezdi Bratislava Đorđevića.

Trener Budućnosti Nikola Sekulović tada nije bio uvjeren u kvalitet Ivanovića, pa se tinejdžer osmjelio i predložio treneru da mu dozvoli da igra 30 minuta u jednoj utakmici. Dobio je šansu u meču Druge lige protiv barskog Mornara, ubacio 35 poena – i postao član startne petorke, pa najbolji igrač prvoligaškog tima…

Kao posebno interesantan detalj pominje se da je Duško, u vremenu kada je bio godinama među najboljim strijelcima Jugoslavije, radio kao pravnik u Titogradu. Takođe, ističe se da ga je 1987. Partizan odbio, da je Olimpija nudila izuzetan ugovor – ali da je izabrao ponudu Jugoplastike, zbog šanse da igra u timu izuzetnih talenata.

Lider Jugoplastike
Kao igrač osvojio je dvije Evrolige i tri prvenstva Jugoslavije sa Jugoplastikom. U borbi za prvu titulu Evrolige, 1989. godine, ubacio je 20 poena Barseloni u polufinalu i 12 Makabiju u finalu, 1989. godine. Godinu kasnije, protiv Limoža je postigao 20 poena u polufinalu i 12 u finalu protiv Barselone – za novu titulu prvaka Evrope.

Ističu se i izuzetne partije u završnici igračke karijere, za špansku Đironu, francuski Limož i švajcarski Frajburg, gdje je prvo dobio priliku da bude trener.

Monografija pokriva igračke dane košarkaških asova. A kao trener, Ivanović je za sada tri puta bio prvak Španije, dva puta akter finala Evrolige, prvak u Francuskoj i Švajcarskoj…

Izvor: ARENA

Leave a Reply