Košarkašku je javnost u ponedjeljak ujutro potresla odluka da se Euroliga i Eurokup neće nastavljati, a za regionalnu ABA ligu je najvažnija vijest da će Euroliga praktički ponoviti sezonu s 18 istih klubova. Prema direktoru lige Domagoju Čavloviću, tom se odlukom gubi i glavni motiv ABA lige koja je na nastavak gledala isključivo iz razloga da Euroligi da svog predstavnika u sljedećoj sezoni.

“Bili smo u stalnom kontaktu s Euroligom, njihova je namjera bila da sve to završe zbog TV prava, novca, sponzora i ostalog, a ta njihova odluka pojednostavljuje i našu te nas ne tjera da i mi igramo na silu. Nama je Final Four bio bitan zbog mjesta u Euroligi sljedeće sezone, ali ćemo sad vidjeti na Skupštini u srijedu u kojem smjeru ćemo ići s obzirom na njihovu odluku. Pripremili smo sve mogućnosti igranja, ali sad ćemo vidjeti hoćemo li uopće nastaviti.”

Ipak, iz Čavlovićevih se riječi da iščitati da n baš i nije za nastavak sezone, a u izjavi je dao i neke svoje razloge i razmišljanja u tom smjeru.

“Mislim da se igranje ne bi trebalo forsirati, kod nas je specifično to da smo iz više zemalja pa je sve puno strože i kompliciranije. Prema dokumentima Eurolige, oni će ponavljati sezonu pa tako na neki način krše i naše propozicije. Tako da trebamo biti pametni i donijeti pravu odluku.”

Odlukom Eurolige moglo bi biti mnogo nezadovoljnih u ABA, ponajprije Partizan koji je pucao visoko na plasman u elitno natjecanje, a povezivan je i s Ligom prvaka. Tako je prvi čovjek ABA lige otkrio i u kojem smjeru su išli pregovori ABA lige i Eurolige.

“Išli smo u smjeru još jednog mjesta u Eurokupu, ali nam nisu mogli obećati ništa. Neke su se ekipe odlučile i za Ligu prvaka pa je moguće da dobijemo još jednu pozivnicu. Cedevita Olimpija i Mornar su četvrti i peti pa bi bilo dobro da imamo četiri ekipe u Eurokupu.”

Osim što je direktor ABA lige, Čavlović je i prvi čovjek Cibone pa je cjelokupnu situaciju prokomentirao i sa stajališta kluba kojeg predstavlja.

“Što se tiče kluba, mi smo raspustili sve i nemamo ekipu za nastavak sezone. Definitivno smo bliži priči da se ne igra, glavni zalog za nastavak je bila ta pozicija prvaka, ali nam ponavljanje euroligaške sezone niti ne daje prostora, barem koliko sam ja shvatio. Nisam još pričao ni s kim iz klubova tako da ne znam kako će reagirati. Suludo je nešto pokušavati na silu jer je taj najveći ulog podijeljen za zelenim stolom. Nažalost, svi smo mi sportaši i htjeli bi da se to riješi na terenu. Mislim da će sljedeća sezona biti dobra, bez obzira na krizu. Neki će je klubovi osjetiti, ali će priliku dobiti mlađi igrači i to je dobro za ligu, regiju i reprezentacije”, završio je Čavlović.

sportnet.hr

Odgovori