Amer Čolan, generalni sekretar KS BiH u razgovoru za portal BHbasket govorio o aktulenoj situaciji u bh. Istakao da je upućen poziv muškim klubovima i članovima UO KS BiH za novi sastanak.

Poziv je upućen muškim klubovima za sastanak koji će se održati 16.09.2021.godine., u Sarajevu Hotel Holiwood sa početkom u 11:00 sati. Na kojem će se donijeti određene smjernice vezano za početak prvenstva Bosne i Hercegovine sezona
2021/2022 kao i potvrda učesnika. Poziv je također poslan i članovima UO KSBIH za prisustvo na sastanku. Ekipe Igokee, Borca i Sparsa ,nisu pozvane na sastanak obzirom da su prema važečoj odluci isti prebačeni u niži rang takmičenja. Klubovima je prosljeđen mail informacija koja se odnosi na sjednicu UO KSBIH na kojoj nisu donesene odluke po osnovu žalbe obzirom da za nastavak sjednice nije bilo kvoruma.

Čolan je govorio o jučerašnjem sastanku UO KS BiH koji se održao u Sarajevu:

Na jučerašnjoj sjednici članovi UO KSBIH nisu se se usaglasili ni donijeli  zaključke i odluke. Imali su različte statove na prvoj tački dnevnog reda, odluke po biltenu komesara i takmičarske. Zbog neslaganja odmah na početku sastanka u vezi prve tačke dnevnog dnevnog reda sjednicu su napustili Mirza Teletović i Siniša Kovačević. Daljnja rasprava prema tačkama iz dnevnog reda nije bila moguća obzirom da za nastavak sjednice nije bilo
kvoruma, a samim tim ni ostale odluke prema tačkama iz dnevnog reda nisu se razmatrale.

Istakao je da je većina UO KS BiH prilikom rasprave, donesene odluke za OKK Spars, KK Igokea i KK Borac preinače u novčanu kaznu. Međutim drugi dio članova UO inssistirao da je na odlukama dvojice članova takmičarske komisije KS BiH.

Većio dio Upravnog odbora ponudio je opciju da se donesene odluke komesara iz biltena F4 odluka da se ekipa Sparsa,Igokee i Borca isključuju iz takmičenja i prebacuju u niži rang takmičenja član 59. tačka H.) preinače u novčanu kaznu te omogući nastup  bh.prvenstvu u  sezona 2021/2022. Međutim drugi dio članova UO KSBIH insistirao da se odluke dvojice članova takmičarske komisije od Zlatka Dojčinovića i Nermina Kasumovića 16.08.2021.godine. Vezano za poništenje odigravanje Final-foura u potpunosti usvoji kao i poništi i stavi van snage odluka o prvaku BiH.

Prvenstvo Bosne i Hercegovine za muškarce se igrati, tu nema dileme. Moram da napomenem da su do donošenja novih odluka UO KSBiH na snazi važeće odluke komesara takmičenja koje se odnose na odluke Final -four kao i odluke iz 29. Sjednica UO KSBiH dana održane 21.01.2021.godine, ističe Čolan i nastavlja o učešću ekipa u regionalnim evropskim takmičenjima:

Saglasnost za učešće daje UO KSBiH prema pravilniku o takmičenju Član 2.8. Upitan je nastup Igokee u BCL-u. Kao i učešće klubova u ABA ligi obzirom da nema odobrenja od strane UO KSBiH za njihovo učešće upravo prema gore navedenom članu propozicija takmičenja. Međutim dodatni problem  je nastao nkon što je ranije zaključana ABA liga pred završnicu BH prvenstva zaključana  ABA 2 liga, time je narušen sistem takmičenja bh. prvenstva. Ono što je važno napomenuti jeste da se učeće bh. klubova u međunarodnim i regionalnim takmičenjima zasniva na plasmanu ekipa u domaćem prvenstvu i njihovo učešće odobrava Upravni odbor KS BiH. Klubovi prijavljeni za navedena takmičenja trenutno nemaju odobrenje UO KSBIH. Prrioritet Saveza je naše domaće prvenstvo i razvoj BH košarke a ne razvoj pojedinca ili interes jednog kluba, zaključio je Čolan.

N.S.
.

Leave a Reply