Predsednik crveno-belih ozvaničio rastanak sa šefom stručnog štaba. U klubu još razmatraju nasljdenika, a trener FMP-a je jedan od potencijalnih kandidata.

Šef struke crveno-bijelih sporazumno se rastao sa klubom poslije neuspješnog starta sezone i napustio Mali Kalemegdan poslije sastanka sa predsjednikom kluba Nebojšom Čovićem.

Na konferenciji za novinare u Zvezdinim prostorijama, prvi čovjek kluba rekao je da je rastanak protekao u prijateljskom tonu.

“Milan Tomić se danas sporazumno rastao sa Crvenom zvezdom, u najboljem redu i prijateljskim odnosima. Jedni drugima smo zahvalni, Milan je osvojio tri trofeja, vratio Zvezdu u Evroligu i sve je u najboljem redu. I nije bilo nikakve ujdurme”, izjavio je Čović.

Na konstataciju da nije uobičajeno da Zvezda mijenja trenera u ovako ranoj fazi sezone, Čović je podsjetio na sezonu 2012/13.

“Nije tačno da nije bila praksa Crvene zvezde da prekida saradnju sa trenerom u ovoj fazi. Sjetite se da smo nakon dva kola promijenili trenera Milivoja Lazića”.

“Na obostranu inicijativu je došlo do prekida saradnje (sa Tomićem). Zajedno smo analizirali situaciju i došlo je do nekih zaključaka koji bi trebalo da pomognu klubu koji je pod velikim pritiscima, stalnom patološkom pritisku…”, dodao je Čović.

Upitan da li Zvezda ima novca da izdvoji veliku platu za trenera, on je odgovorio da je strategija kluba da razvija i mlade trenere, što je nagovijestilo i mogućnost da mjesto šefa struke preuzme Vladimir Jovanović, trener FMP-a.

“Zvezda je nedavno dovela mladog trenera Dušana Alimpijevića, a on je imao 11 pobjeda u 30 utakmica. Pobijedio je Real, Valensiju, igrao je finale ABA lige na jednu loptu, izgubljenu u Podgorici zahvaljujući nesmotrenosti našeg bivšeg igrača Lesora, a i zahvaljujući događajima koji su se tada dešavali u Podgorici. Tada je uslijedio napad sa svih mogućih strana…”

“Mi nemamo para da plaćamo trenere 500 ili 600 hiljada evra i da mu uz to dajemo auto ‘A’ klase, stan od 100 kvadrata. Te pare nemamo. Zagovornici smo da se i mladim trenerima daje šansa. Kako je jedan Duda Ivković postao vrlo iskusan trener? Kako je jedan Željko Obradović postao trofejni trener? Željko je noć pred put u Istanbul trebalo da bude smijenjen. Moramo da pomažemo mladim ljudima, jer Srbija ostaje bez trenera, a mi nismo baš dobar ambijent za strane trenere. Teško to prolazi. Strani treneri da bi bili ovdje licencirani u KSS moraju da imaju osvojenu nacionalnu titulu ili da imaju određeni trofej u NBA ili da su osvojili Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Vidjećemo, polako”.

Sudeći prema tim riječima, postoji mogućnost i da Zvezdin trener postane Jovanović, koji je sa FMP-om ima odličan start sezone i skor 3-0 u ABA ligi.

“Analiziramo sve i ne žurimo. Ko god bude došao dobiće podršku svih struktura kluba. Nismo ni mi ovo planirali, nije ni Milan planirao, ali sve je to normalno u sportu. Sve je to posao”, dodao je Čović.

Da li bi mladi trener mogao da iznese evroligašku sezonu u ovom trenutku?

“Zavisi ko je. Da li ima autoritet, znanje… Iskusni igrači odmah vide da li trener zna ili ne zna. Što se tiče autoriteta, neće postavljati i smjenjivati trenera ni igrači, ni ulica nojeva, Strahinjića bana, ni društvene mreže, “indijanci” i ostali. Pokazali smo da znamo taj posao, uz uvažavanje da ako ima ambicioznih kandidata, da preuzmu na sebe odgovornost. Autoritet trenera Zvezde će uvijek biti zaštićen. Zagovornik sam da stalno dajemo šansu mladima, s tim da za evroligaški nivo takmičenja moramo da imamo kombinaciju mlađih i iskusnijih igrača”.

Crveno-bijele će u utakmici protiv Barselone u četvrtak voditi dosadašnji Tomićev pomoćnik Andrija Gavrilović.

Mondo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here