Narednih dana održat će se finalni turniri za omladinske kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji Lige mladih BiH. Ono što je posebno uočljivo u takmičenjima kod mladih košarkašica, da na završnicama nema ženskih ekipa iz Tuzle grada evropskih prvakinja Jedinstva, gdje još egzistira i mladi ženski kolektiv ŽKK StarTz.

Također tuzlanskih ekipa nije bilo ni na završnicama polufinalnih turnira Lige mladih BiH za žene. U svakom slučaju ovo je porazno za grad iz kojeg dolazi evropski prvak Jedinstvo. Klubovi iz manjih sredina su izborili plasmane, ali Tuzle što se tiče Lige mladih BiH za žene nema ni na mapi. Da li je ženska košarka u gradu soli ostala na 1989. godini u Firenzi? Tradiciju je lijepo ima to je čast,  ali je i obaveza za sadašnjost i budućnost.

Sigurno da jedan od problema leži što nema masovnosti ženske košarke u Tuzli. Šta čeka žensku košarku u gradu evropskih prvakinja pokazat će vrijeme. Tuzla se već dugo vremena ništa ne pita u vezi titula ni u jednoj uzrasnoj kategoriji.

N.S.

 

Leave a Reply