Vlade Đurovi,  renomirani košarkaški stručnjak, u razgovoru za portal BHbasket je istakao da ga je mnogo pogodila smrt Borislava Stankovića.

“Toliko sam pogođen da tek sada pomalo dolazim sebi. O Bori se može pričati danima. Bio je igrač, reprezentativac, trener i funkcioner. Postigao je prvi koš na Svjetskom prvenstvu za reprezentaciju Jugoslavije. Slabo se spominje, ali Stanković je bio izuzetan trener, taktičar u rangu Nikolića i Žeravice”, kaže Đurović i nastavlja:

“Meni je bio trener u OKK Beograd, gdje su nastupali Korać, Trajković, Gordić, zatim Tanjević. Znao je u odjelu sa sastanaka dolaziti na treninge. Zanimljivo da igrači koje je on trenirao su postali i dobri treneri. Bio je pravi diplomata, i da su Šaper, Popović, Kristijančič i on bili na čelu Jugoslavije ona se ne bi raspala”, ističe Đurović i dodaje:

“Imao je takve manire kao rijetko ko. Kada bih se neko posvađao svojim umjerenim tonom uvijek bi smirio situaciju. Čovjek koji je govorio sedam jezika. Sjećam se kada sam kao pomoćnik Luki Stančiću bio na Svjetskom prvenstvu juniora u Brazilu. Na jednom koktelu posvađao Italijan i Francuz, čelnici saveza, on je tada bio generalni sekretar FIBA-pomirio ih je. Francuzu se obratio na francuskom, a Italijanu na italijanskom jeziku”, jednostavno svi su ga voljeli i poštovali, govori Đurović i nastavlja:

“Bio je svestran. Igrao je odlično stoni tenis, tenis, fudbal i druge sportove. Također bio je duhovit čovjek. Posebno je bio vezan za OKK Beograd. Posljednji put sam ga vidio prije godinu dana. Pozvao sam ga na koktel u Žućkovu avliju kada sam izabran za predsjednika. Obišao je trofejnu salu punu pehara koje je uglavnom on kao trener donio. Došao je iako u slabom stanju  i donio kovertu da pomogne klubu koji je bio u teškoj situaciji. Uvijek se interesovao za sve nas, savjetovao. Od njega smo Tanjević, Sija Nikolić, ja … naučili kada treba podviknuti na igrača, kada ga treba bodriti, izvršiti pritisak na sudije. Mnogo je značilo jugoslovenskoj košarci što je imala Boru Stankovića na čelu FIBA-e. Žao mi je što zbog novonastale situacije ispraćaj nije mogao biti onakav kakav on zaslužuje. Došli bi ljudi iz cijelog svijeta da odaju počast čovjeku koji je toliko učinio za košarku i koji je ljude osvajao svojom dobrotom”, zaključio je Đurović.

Bora Stanković preminuo je u 95. godini u Beogradu, gdje je i sahranjen. Rođen je u Bihaću 1925. godine.

N.S.

Foto:Ana Dujam

Odgovori