Prošlogodišnjim spajanjem-fuzijom dva Ilidžanska košarkaška kluba KK“ Igman“ i KK „Burch“ pokrenut je izvanredan projekat i priča koja je obišla cijeli region.

Da je fuzija ova dva kluba bio pravi potez govore rezultati postignuti u sezoni 2018/ 19. god. Kadetska selekcija ovog kluba igra ligu Kantona Sarajevo i već u prvoj sezoni učesnik je play-ofa u borbi za prvaka.

Ova selekcija takođe je napravila odličan rezultet na međunarodnom šestoaprilskom turniru kada je osvojila treće mjesto, pobjedivši i neke od najboljih hrvatskih ekipa KK“ Kvarner“ i KK „Dubrovnik“ a osvojila i prvo mjesto na „7. basketcup 2019“ turniru pobjedom u finalu nad izuzetno dobrom ekipom Škofja Loke iz Slovenije.Juniorska selekcija u konkurenciji izuzetno jakih ekipa kao što su Sparsi, Gen, Koš i Bosna , nalazi se trenutno na drugom mjestu na tabeli i siguran je učesnik playoffa za prvaka Kantona Sarajevo.

Seniorska ekipa KK Igman- Burča je u ovoj sezoni bila pravo iznenađenje Prve lige Federacije. Iako sa prosjekom od samo 20 godina , ova ekipa je u završnici prvenstva uspjela uvezati devet uzastopnih pobjeda i osvojiti prvo mjesto u A1 lige Federacije i veoma malo je falilo da ostvari najveći uspjeh u poslijeratnoj historiji kluba tj. plasman u premijer ligu Bosne i Hecegovine.

„Da se radi o klubu koji je na pravom putu je i naš stav da svi košarkaši koji nastupaju za ovaj klub moraju biti redovni učenici i minimalno vrlodobar uspjeh u školi ili sve položene ispite na fakultetu. Klub također već više godina sarađuje sa „ Svjetlost“ i „Oaza“ udruženjima za osobe sa posebnim potrebama za koje svake godine organizuje redovne treninge i turnire. Sve ukazuje da ovaj klub ima svijetlu budućnosti i da sigurno možemo očekivati izuzetne rezultate“ rekao  je Dževad Šipka, direktor kluba.

R.BH.

Komentariši