Ženska košarkaška reprezentacija BiH ostala je bez plasmana na Eurobasket.

Zmajice su u posljednjem kolu savladale Island sa 74:84 i završile u grupi na drugom mjestu sa omjerom 4-2.

Obzirom na čudna pravila FIBA-e u kojima se ne brišu bodovi protiv posljednjeplasiranih selekcija, Zmajice su zbog slabe koš razlike, završile među dvije najslabije drugoplasirane ekipe. Plasman na Eurobasket izborilo je osam pobjednika grupa i šest najboljih drugoplasiranih.

Sjajna generacija naših košarkašica je pokazala veliku borbu, znanje, želju i pitanje je samo trenutka kada ćemo isplivati na vodeću evropsku košarkašku scenu.

Jedna od igračica koja je igrala vrlo dobre ove kvalifikacije je i Miljana Džombeta, članica rumunjskog Arada. U izjavi za Sportske.ba istakla je da je ova reprezentacija pokazala da ima kvalitet.

“Što se tiče kvalifikacija i zadnje dvije utakmice pokazale smo kvalitet. Na kraju nažalost nismo imali te sportske sreže, zbog te koš razlike zbog i pravila FIBA-e nažalost nismo se plasirale na Eurobasket. Svakako mogu reći da sam ponosna na žensku košarkašku reprezentaciju BiH. Pokazale smo da imamo kvalitet za mnogo veća takmicenja. Sigurna sam da se ovdje nećemo zaustavit i da ćemo svakako nastavit da se borimo da pokažemo da i tetako zaslužujemo pažnju, ispunjenu dvoranu i gledanje pored malih ekrana”, rekla je Džombeta za Sportske.ba ,a zatim dodala:

“Svakako istekla bih da je i za dobre rezultate važna ta unutrašnja hemija koju mi itekako imamo. Prije svega mi smo dobre drugarice, podrška jedna drugoj na terenu pa tek onda saigračice . Zato uživam bit dio ovog tima.”

(Haris Zilić/Sportske.ba)

Leave a Reply