Edin Bajraktarević osnivač KK Silver Kings iz Srebrenika jučer putem svog Facebook profila podijelio status o tome kako je krenula košarka u Srebreniku.

Prenosimo u cijelosti i bez poruku prof. Bajraktarevića o srebrečnikim počecima košarke.

20 GODINA KOŠARKE U SREBRENIKU
Jesen zima 2000/2001. godine

Nakon tog prvog ljeta i treniranja na poligonu u Srebreniku dolazi jesen. Dvorana u Srebreniku nije ni postojala ali pošto sam lično tad radio u OŠ Duboki tadašnji direktor Jusuf Husarić je dozvolio korištenje sportske sale OŠ Duboki Potok.
Dužina 18, širina 9 ali za nas je to tad bio LA Forum  i nije bio problem nikome od momaka organizovati se za prevoz.
Vrlo brzo prva utakmica i to u Banovićima.
S obzirom na to da su momci navikli da igraju od zida do zida prvih nekoliko napada su povukli do zida banovićke dvorane  koja je znatno šira od košarkaškog terena ali su se brzo adaptirali. Poraz od 15 poena razlike bio je podnošljiv od tad jedne od boljih ekipa u Ligi mladih RKS Tuzla.
Već 2001. godine moram priznati dolazi do zasićenja. Sami treninzi bez takmičenja, hladna sala, čak i momci su malo popustili ali to nekako traje.
Znam da sam bio na času ulazi direktor škole kaže: “Došao mi je neki iz Dite možeš li doći u kancelariju”.
Ulazim u kancelariju kad tamo Žare Vujović bivši igrač Slobode, tad trener.
Nakon nekoliko minuta razgovora dogovorili smo saradnju. Sloboda Dita otvara školu košarke u Srebreniku, ja bih bio angažovan kao trener. Iz ove perspektive sad vidim da nam je to bio veliki vjetar u leđa jer ipak Sloboda Dita je veliko ime u košarci a dešava se baš u vrijeme neke stagnacije…valjda je tako moralo biti.
Vrlo brzo zahvaljujuči imenu Slobode ali moram istaći i mom velikom angažmanu, prvi trening u salu ulazi nevjerovatan broj od 100 djece. Ni sam ne znam kako je odrađen taj trening ali je odrađen kao i svi poslije.
Nastavit će se…

KK Silver Kings prdstavlja stabilan košarkaki kolektiv, gdje akcenat stavljen na rad sa mladim igračima.

R.BH.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here