Euroliga se na svojoj službenoj stranici prisjetila Mirze Delibašića najbobljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena.

Imao ne nadproječni talenat i eleganciju. Svaki njegov potez na terenu izgledao je tako lako, toliko prirodno da je izgledalo kao da na Zemlji nema ništa lakše od postizanja pogotka koševa, driblinga.

Košarkaški genij Mirza Delibašić, koji je rođen 9. januara 1954. u Tuzli, a umro 8. decembra 2001. u Sarajevu. Od prvog puta kada sam ga vidio na Europskom prvenstvu U16 1971. godine u Gorici u Italiji, a zatim na U18 Europskom prvenstvu 1972. godine u Zadru bio mi je najdraži igrač, on i njegov  prijatelj i suigrač, Dragan Kicanović. Zajedno su hodali istim putem od kadetskih europskih prvaka 1971. do svjetskih prvaka 1978. do zlatnih olimpijskih medalja 1980., kao i osvajača EuroBasketa 1975. i 1977. Prije nego što je postao sjajan košarkaš, Delibašić je bio teniski talent. Tenisku karijeru započeo je u rodnom gradu Tuzli, a bio je čak i prvak Bosne i Hercegovine u kategorijama za mlade. Međutim, kada je njegov teniski trener odlučio povesti vlastitog sina na prvenstvo umjesto Mirze, Delibašić je počeo razmišljati o promjeni sporta. To je bila dobra košarku, napisao je autor zbirke Vladimir Stanković.

U tekstu su navedeni svi uspjesi Delibašića, sa posebnim naglaskom na titulu Bosne 1979. godine, koju je vodio do evropskog naslova. Euroliga je zbirku 2018 izdala u ograničenom izdanju.

R.BH.

 

Leave a Reply