Hrvatska košarka je bez ikakve sumnje dotakla dno. Pokazuje to tablica u Aba ligi. Skor od 0-3 Zadra i Cibone sam po sebi nije katastrofalan jer je početak sezone, ali rosteri, posjeta i klupska politika daleko su od dobre priče.

Reprezentacije Hrvatske je propustila Svjetsko prvenstvo, a pod upitnikom su Olimpijske igre. Upravo je reprezentacija ta koja bi mogla pomjeriti stvari s mrtve tačke, ali…

Zamislite ekipu u kojoj igraju Bojan Bogdanović, Toni Žižić, Mario Hezonja, Ivica Zubac, Dragan Bender, Krunoslav Simon… Evidentno je da im nedostaje vrhunski playmaker. I onda se ukaže Shane Larkin, ali predsjednik Saveza Dino Rađa kaže – NE.

Po nama to je samoubilaćki potez za košarkašku reprezentaciju Hrvatske!

Sama nacionalna liga nikad lošija. Uzrok je odlazak Cedevite u Ljubljanu. O tome se nije puno pisalo, ali se posljedice itekako osjete.

Napravimo samo poređenje Hrvatske i Srbije. U narednoj sezoni potencijalno je moguće sa Hrvatska ostane samo sa jednim ili čak i bez ijednog Aba ligaša, a da Srbija ima čak pet.

Naime, Zadar i Cibona su glavni kandidati za ispadanje i baraž, a MZT i Borac Čačak glavni kandidati za ulazak. Plaše li se u Hrvatskoj uopšte scenarija, koji je itekako moguć, da Srbija ima Crvenu Zvezdu, Partizan, FMP, Megu Bemax i Borac Čačak u Aba ligi, a oni da nemaju nikog.

Izgleda da ne. Uplašili bi se onda kada je Cedevita bila u Top 4, a kada je Cibona s Damirom Mulaomerovićem pokucala na ta vrata. Kada su gurui Aba lige to predosjetili, Mulaomeroviću su iz aviona pokupili Žižića i poslali u Durasafaku, a Cibona se od tog šoka u ključnim utakmicama sezone protiv Mornara i Partizana nije mogla oporaviti.

Historija, istorija, povijest je manje-više poznata. Hrvatska košarka je u dubokoj provaliji, ali niko nema hrabrosti da upre prstom. Šta radi Dino Rađa? Da li je odgovoran za kvalifikacioni sunovrat za EP? Zašto sada neće Shane Larkina koji može zajedno sa pobrojanim NBA zvijezdama biti motor promjena na reprezentativnom planu, koje će neminovno po Zakonu spojenih posuda donijeti promjene i na klupskom.

Ovako navijači Cibone i Zadra će strahovati, treneri će se mijenjati kao na pokretnoj traci, a glavni glumci će ostati zaštićeni. No, to je već problem “lijepe naše”. Hajmo mi čistiti stvari u našoj kući košarke. Krenulo se u neke promjene i stalo. Tapkamo u mjestu, a kvalifikacije se bliže. Pratili li iko Amerikanca koga želi angažirati Vedran Bosnić, a raspituje li se iko o Marku Jošili u Marku Jagodić – Kuridži. Neki naši reprezentativci su davno potrošili kredite.

O tome ubrzo…

PS – U kontekstu naslova ne čude frustracije sportskih komentatora. Hrvatski kluboci gube sve utakmice pa im je i iznenađenje kada Split izgubi u Tuzli. Biće još poraza ako se nastavi sa ovakvim poraznim klupskim politikama.

E.D.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here