Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, raspričao se u danima kada je KK Bosna proslavljala jubilej – 40 godina od osvajanja titule u Grenoblu. Baš u tim danima KK Bosna Royal je napuštala elitni rang, časno i pošteno.

Igrali su do kraja, koliko su znali, umjeli i koliko su imali.

Pod pritiskom javnosti oglašavao se i Skaka. Znao je, veli on, za sudbinu Bosna Royala, ali nije htio gasiti požar na Kromolju 17, aludirajući na sjedište kluba.

Pale zavjese, Arijana Saračević – Helać promovirala film i? Ko priča o Bosni?

Gdje su ozbiljni investitori, kako ih je Skaka predstavio, koji su spremnu da se uključe u rad KK Bosne? Da li čekaju oktobar i početak A1 lige pa da kažu kako je prvenstvo počelo i da ne mogu gasiti tuđe požare.

Vremena, gradonačelniče Skaka, nema. Sve uočene anomalije trebate pod hitno rješavati. Sazvati Skupštini kluba, pa je raspustiti, izabrati novu, obezbijediti budžet, sanirati dugove i dogodine vratiti KK Bosna u elitni range. Bez Royala ako vam taj sufiks toliko smeta. No, ne zaboravite Royal je mnogo ranije spašavao Bosnu kada su mnogi poput vas i oko vas bježali od ponosa grada kao đavo od krsta.

Hajde već jednom napravite presjek stanja. Nije valjda da u prijestolnici nema revizorskih kuća koje će objektivno podvući crtu i reći dug je toliki, kriv je taj i taj ili je dug napravljen u tom i tom periodu. Sigurno smo da ima, ali se neke stvari moraju pomjeriti s mrtve tačke.

Počnite gasiti požar koji više nije na Kromolju 17. Vratite ga gdje treba da bude, reafirmirajte rad Omladinskog sportskog društva Bosna, jer sport u Sarajevu nije samo fudbal/nogomet.

Ima Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo milijarde budžetskih sredstava na raspolaganju. Riješite već jednom problem, ugasiti požar i vratiti Bosnu na mjesto koje joj pripada.

Manite se populističkih priča o investitorima. Dovedite ih već jednom, da ih vidimo i glavom i bradom. Prošla slavna godišnjica niko ni riječi o Bosni. Do kada? Do onog trenutka kada vama bude odgovaralo. Samo u oktobru nemojte prebacivati odgovornost na druge. Imate priliku da Bosnu prvo vratiti u elitu, a onda i na regionalnu scenu.

Uradite to!

E.D.S.

Leave a Reply