Godina na izmaku, bez trunke sumnje, jedna je od najuspješnijih za bosanskohercegovačku košarku u posljednjih nekoliko decenija.

Tu konstataciju potkrepljuju sjajni rezultati obje seniorske reprezentacije BiH, ali i izvrsna organizacija skupa košarkaške elite u glavnom gradu naše zemlje. Ako se uzmu u obzir okolnosti u kojima je sve to realizovano, dok je plašt pandemije prekrivao planetu, onda postaje jasno koju težinu imaju pomenuta ostvarenja.

Krenimo redom. Muška košarkaška reprezentacija BiH osigurala je plasman na Eurobasketu 2022 još u novembru prethodne godine, da bi odličan nastup u kvalifikacijama okončala sa još dvije pobjede u februaru – protiv Grčke (84:69) i Bugarske (80:61) u latvijskoj Rigi.

Svakako je zanimljiv podatak da su Zmajevi bili i najuspješnija selekcija u kvalifikacijama za EP po broju skokova. Ubilježili su 256 skoka u šest mečeva, tri više od Španije, koja je na drugom mjestu u ovoj kategoriji.

 

Također u februaru, u “balonu” upriličenom u ruskom Orenburgu, ženska košarkaška reprezentacija BiH osigurala je plasman na Evropsko prvenstvo pobjedom nad Švicarskom (67:62). U posljednjem kolu Zmajice su zatim deklasirale Estonu (78:52).

Zanimljivo i da su naše košarkašice imale veliki broj skokova (271) te bile druge u ovoj statističkoj kategoriji u kvalifikacijama.

U junu je ekipa selektora Gorana Loje ostvarila historijski podvig. Nastup na Eurobasketu, prvi nakon više od 20 godina za žensku reprezentaciju BiH, Zmajice su otvorile pobjedama u grupnoj fazi nad Belgijom (70:55) i Turskom (64:54).

Poraz od Slovenije (81:91) nije omeo naše djevojke da uđu u među najbolje timove Starog kontinenta, trijumfom nad Hrvatskom (80:69) plasirale su se u četvrtfinale EP. Jedan od domaćina i favorita takmičenja Francuska zatim je savladala našu reprezentaciju (80:69), da bi Zmajice ubjedljivom pobjedom nad Švedskom (82:63) osvojile senzacionalno peto mjesto Eurobasketa i izborile nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Australiji.

Selekcija BiH bila je druga na EP po broju skokova (242), a peta po broju postignutih poena (444). Naša reprezentativka Jonquel Jones izabrana je u idealnu petorku Evropskog prvenstva, a bila je prvi strijelac (prosječno 24,3 poena po meču) i prva skakačica (16,8) na EP. Nikolina Babić je postigla najviše trojki (15), uz najbolji procenat (57,7) u odnosu na sve ostale košarkašice na Prvenstvu.

U oktobru je Košarkaški savez BiH bio pred velikim ispitom. I položio s čistom desetkom, ako je suditi po ocjenama čelnika Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

U Sarajevu je organizovana Generalna skupština FIBA Europe. Eminentnom skupu je prisustvovala krema kontinentalne i svjetske košarke poput predsjednika FIBA Hamane Nianga, zatim generalnog sekretara Međunarodne košarkaške federacije Andreasa Zagklisa, prvog čovjeka FIBA Evrope Turgaya Demirela, izvršnog direktora FIBA Evrope Kamila Novaka, članova Odbora FIBA, kao i čelnika nacionalnih saveza.

Svi su redom pohvalili izvrsnu organizaciju Generlne skupštine u glavnom gradu naše zemlje, nisu se štedjeli komplimenti na račun KSBiH.

Basket.ba

Leave a Reply