Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine između 10. i 13. veljače opet pred sobom ima lijepu šansu kreirati najljepše trenutke za bosanskohercegovački sport.

Izvrsna selekcija predvođena izbornikom Goranom Lojom, peta sa posljednjeg Europskog prvenstva, će u japanskoj Osaki igrati kvalifikacijski turnir za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Povratak Gajić

Protivnice su selekcije Japana, Bjelorusije i Kanade.

– Klasičnog okupljanja za ovu akciju neće biti, većina reprezentativki igra utakmice sa svojim klubovima širom Europe u subotu 5. veljače, tako da je planirano da letimo za Osaku u nedjelju, 6. veljače. U Japanu ćemo odraditi nekoliko treninga do prve utakmice, kaže izbornik Goran Lojo.

Kako ste zadovoljni formom i zdravljem naših igračica uoči kvalifikacijskog turnira?

– Pratim formu svih naših reprezentativki i zadovoljan sam igrama u njihovim klubovima. Posebno me raduje povratak na terene Marice Gajić nakon dužeg odsustva zbog povrede, ističe Lojo.

Hoće li biti nekih promjena u sastavu?

– Uvijek su moguće neke promjene, sada pogotovo u otežanim okolnostima sa Covidom-19. Nadam se da ćemo nastupiti u najjačem mogućem sastavu. Još nisam odredio konačan roster za Japan, još je poprilično rano, kazao je izbornik.

Zmajice će u 1. kolu 10. veljače igrati protiv Bjelorusije od 16 sati po lokalnom vremenu (8 ujutro po našem vremenu). Dva dana kasnije će odmjeriti snage sa Kanadom (15 sati po lokalnom, 7 ujutro po našem), a protiv domaće selekcije će igrati 13. veljače (18 sati, odnosno 10 ujutro po našem). Plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se igra u Australiji od 22. rujna do 1. listopada ove godine, osigurat će tri najbolje plasirane ekipe.

– Sve tri reprezentacije s kojima igramo visoko kotiraju na FIBA svjetskoj rang listi. Kanada je 4., Japan 8., a Bjelorusija 11. Mi smo “tek” 27. Naravno to ne treba da znači mnogo jer smo na Europskom prvenstvu bili totalni autsajderi, a završili smo kao 5. najbolja reprezentacija Europe. Sazreli smo kao tim, igramo zaista odlično i dokazali smo to ponovo u studenom još jednom pobjedom protiv velikog favorita Belgije u okviru novog ciklusa kvalifikacija za EP 2023. godine, rekao je Goran Lojo.

Jedna pobjeda bi u Osaki mogla značiti povijesni plasman na SP.

– Japan ima blagu prednost kao domaćin i reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama bila srebrna. Kanada i Bjelorusija su također veoma kvalitetne reprezentacije s nekolicinom izvrsnih igračica. Mi idemo utakmicu po utakmicu i dat ćemo sve od sebe da još jedanput pomjerimo granice i uspijemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo po prvi put u povijesti bh. košarke, izjavio je Lojo.

Dnevni list 

Leave a Reply