Goran Radonjić, nekada jedan od najboljih košarkaških sudija Evrope, koji danas obnaša dužnost direktora Odjela za međunarodne odnose u Košarkaškoj federaciji Francuske govorio je za portal BHbasket iz ureda u Parizu.

Razgovor je počeo o zajedničkom radu sa Jadranom Lasetovićem na pripremi pitanja vezano za polaganje novih košarkaških pravila.

“Ovih dana smo radili zajedno vezano za pravila, pošto svake dvije godine u FIBA-i, komesari i sudije moraju da polažu pravila. Nas dvojica smo počeli raditi skoro pa mjesec dana i uradili smo oko 2.500 pitanja, i tako svakodnevno  šest, sedam do deset sati. Uspjeli smo da to postavimo tamo gdje treba”, govori Radonjić.

Posebno se osvrnuo na povredu kapitena bh. košarkaša Miralema Halilovića:

“Miralem Halilović je jedan od najboljih momaka koje sam ja imao da vidim na košarkaškom terenu. On je na parketu kao curica sa lavovskim srcem. Mnogo mi se dopada kao igrač i kao čovjek. Nažalost desilo da je Disciplinska komisija lige donijela odluka da kazni igrača 10 utakmica neigranja. Udario ga je kao da je to najveći neprijatelj u životu. Ne mogu da zamislim kako je moguće da neko nekoga udari tako. Naravno da je napravljena jedna nepravda. Njegov klub stoji puno iza njega i zajedno će sa advokatima da će tražiti pravdu na sudu i da će ići do kraja”, Istakao je Radonjić.

U svojoj bogatoj karijeri sudio je na OI u Seulu 1988. godine, potom bio supervizor na OI u Rio de Janeiro 2016. godine, obnašao dužnost generalnog sekretara FIBA-e.

Cijeli razgovor sa Radonjićem pogledajte u videoprilogu.

N.S.

 

 

Leave a Reply