Odlično izdanje Hrvatske na otvaranju kvalifikacija za Eurobasket! Kockasti su u ispunjenom Draženovom domu potpuno nadigrali Švedsku rezultatom 72:56.

Hrvatska je startala petorkom Ukić, Drežnjak, Marčinković, Šakić, Bilan. Obrana je bila na nivou u startu, dok je u napada bila vidljiva trema pa je trebalo vremena da se zagriju motori, a i Veljko Mršić je težio strpljivoj igri. Bilan i Drežnjak kreirali su prvu mini seriju zbog koje je gostujući trener pozvao minutu odmora (11:4) nakon sedam minuta igre. Povela je Hrvatska i s plus 11 (15:4), a dvocifreno vodstvo nakon prve četvrtine zadržao je Hrvoje Perić nakon slobodnih bacanja za 18:6.

Potpuno druga petorka zaključila je prvu i započela drugu dionicu. Fantastična obrana u samo dvije minute nastavka dovodi Hrvatsku na velikih plus 19 (25:6). Odlična momčadska igra uz dobre defanzive role Roka Rogića i suradnju Perića i Planinića. U igru su ušli Marić i Perković što znači da je izbornik u vatru ubacio svih 12 igrača u samo 13 minuta igre, a ubrzo je uslijedio novi time-out gostiju nakon poena Drežnjaka na sjajan asistenciju Marića za 29:6. Španjolski trener na klupi Švedske potpuno je “poludio” na svoje igrače. Šveđani su se uspjeli konsolidirati ipak, ali svakako Hrvatska zaključuje poluvrijeme s plus 21, odnosno 41:20.

 

Šveđani su pokazali ponovno par dobrih poteza uz vanjski šut, ali Ukić, Drežnjak i društvo su iskontrolirali pokušaje gostiju na startu drugog dijela. Ponovno je Mršić rotirao pola petorke koja odlično reagira pa je brzo gostujući trener ponovno zvao minutu odmora nakon trice odličnog Drežnjaka za 58:33. Uzvratio je Mršić minutom odmora nakon serije Šveđana 8:0 (58:41). U zadnju dionicu ulazi se s 58:45 za Hrvatske.

Važnom tricom posljednju četvrtinu otvara Šakić (61:45), a zatim se priključuje i Drežnjak ulazom za dodatni mir. Ponovni pritisak Šveđana smanjio je razliku, ali odlično su reagirali Planinić i Perković koji na Mavrinu asistenciju tricom pogađa za 68:49 četiri minute prije kraja. Ritam se usporio, a Hrvatska je do kraja uspješno utakmicu privela kraju.

Mateo Drežnjak bio je najefikasniji igrač Hrvatske sa 16 poena. Darko Planinić dodao je 11 poena. Hrvoje Perić upisao je 9, a Željko Šakić 7 poena uz 11 skokova. Roko Ukić je uz 4 poena imao čak osam asistencija.

HRVATSKA – Švedska 72:56

Odgovori