Mirza Teletović, predsjednik KS BiH, nedavno je imao online intervju sa Sabahudinom Topalbećirevićem. Odgovarao je na mnogobrojna pitanja, a jedno smo posebno izdvojili.

Drago nam je što predsjednik Teletović čita portal BHbasket jer smo mi jedan od rijetkih medija koji je prokomentarisao na svoj način izjave Nemanje Gordića za srbijanske Večernje novosti.

Gordić je, podsjećanja radi, iz ove perspektive rekao kako igranje za reprezentaciju BiH možda i nije bio najbolji izbor, ali da je on igrao za reprezentaciju BiH s ponosom.

Ok. Tu nismo imali dileme. Gordić je nesumnjivo dao puno za reprezentaciju i nije tačna opaska Mirze Teletovića da o Gordićevim povredama nismo ništa pisali. Naprotiv pisali smo da je nakon povrede šake u Švedskoj ostavljen na cjedilu, a, recimo, Teletović kao tadašnji kapiten reprezentacije BiH nije javno progovorio o tome ili pomogao Gordiću.

Teletović kaže kako je Gordić zbog reprezentacije BiH, odnosno nastupa u reprezentaciji BiH, izgubio najmanje milion maraka. No, da li je preračunao, možda, koliko je reprezentacija BiH donijela maraka Nemanji Gordiću i da li se u reprezentaciji sve broji i gleda kroz marke.

Ne vjerujem da su oni koji su prolazili 1993. godine kroz sarajevski tunel, rizikujući svoje živote, gledali u marke.

Na kraju je Teletović, po nama, rekao jako opasnu stvar, koja se može protumačiti kao preporuka igračima, potencijalnim reprezentativcima, da kada hoće da napreduju u karijeri jedno ljeto trebaju preskočiti reprezentativno okupljanje.

Ne znamo je li Teletović, narodni rečeno, ispekao to što je rekao, ali to upravo tako zvuči. Citiramo: “I jednu godinu kada nije odigrao za reprezentaciju bio je najbolji igrač Aba lige”.

Ne može to tako. Za reprezentaciju se igra ili ne igra. Ne može jedno ljeto kada se ide na Eurobasket biti u reprezentaciji, a drugo ljeto kada se bori za Eurobasket biti na Kanarima ili Palma de Majorci i pripremati se za klupsku sezonu.

To bi, valjda, predsjednik Teletović trebao znati.

V. Bošnjak

Leave a Reply