Još uvijek nije poznato da li će se uistinu formirati klub Cedevita Olimpija jer zakonski propisi i ne idu na ruku ideologu ove fuzije. Postoji i opurtunistički stav sive eminencije u Ljubljani glede braka sa Cedevitom iz razloga što tvrde kako novi klub neće moći polagati pravo na Olimpijine trofeje kojih nije mali broj.

Šta će se u slovenačko-hrvatskom loncu skrčkati ostaje da vidimo. Ne ide baš sve po loju kako su mislili, ali…

Šta je sa košarke u Hrvatskoj? Ima li Hrvatska momčad koja može biti konkurentna u bilo kojem FIBA kupu? Nećemo uopće pitati ima li ijednu momčad za EuroCup u kojem je igrala Cedevita jer znamo da nema ni roster, a ni novce za jedno takvo takmičenje.

Pa Cibona je osvojila titulu, a da se igračima duguje 5-6 plaća. Zadar je bio stjeran uz zid i kroz iglene uši se provukao protiv MZT-a. Ostali ligaši iz Hrvatske i ne pomišljaju na europske izazove.

Odlaskom Cedevite iz Zagreba, odnosno iz Hrvatske, zemlja Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Dina Rađe, Tonija Kukoča… faktički će biti zbrisana s parketa Europe.

Iz naše perspektive gledano Cedevita je bila jedna velika zabluda plaćena milionima eura. Bila je to igračka u rukama ljudi koji uprkos novcima nisu mogli dobiti naklonost Zagrepčana.

Sada će je pokušati naklonost dobiti u Stožicama. Petrol Olimpija je imala budžet od 2 miliona eura i ispala je iz Aba lige. Dakle, nije sve u novcima, pa ni fuzija ako uspijeme ne garantira da će Stožice biti pune i da će svi biti sretni.

Hrvatska košarka je zaista dotakla dno. Jad i čemer ako će se njihovi klubovi zadovoljavati igranjem u Aba ligi. Ni njihovoj reprezentaciji, kao što znamo, nisu cvjetale ruže. Sve to potvrđuje sve ovo naprijed napisano.

Naravno ni naša košarka nije u boljoj poziciji, ali se na ovim prostorima nikada nisu vrtjeli novci kao u Hrvatskoj. Cedevita se razbacivala i na kraju, kako stvari stoje, završila svoj put – samoubojstvom.

E.D.S.

1 COMMENT

Komentariši