Michael Jordan kroz svoju je karijeru doživljavao mnoge kritike jer se nije htio angažirati oko društvenih problema u Americi, no ovaj put se odlučio na ogroman istup.

Njegov brand Air Jordan i Nike pustili su u javnost zajedničku izjavu kojom su potvrdili donaciju od 100 miliona dolara za sve organizacije koje su “posvećene osiguranju rasne jednakosti, društvene pravde i boljeg pristup obrazovanju”.

“Moramo udružiti snage sa zajednicom, Vladom i civilnim sektorom da stvorimo trajniji uticaj zajedno. Mnogo je posla pred nama, ali smo svjesni odgovornosti. Sve dok ukorijenjeni rasizam dozvoljava institucijama naše zemlje ovakve stvari moramo ostati posvećeni zaštiti i unapređivanju života afroamerikanaca” rekao je Craig Williams, predsjednik “Jordan Branda.”

Jordanova donacija posljedica je smrti Georgea Floyda koji je brutalno ubijen dok ga je privodila policija. Taj je incident potaknuo milione ljudi na proteste diljem Amerike.

Inače, Jordan je u karijeri po pitanju društvenog angažmana doživio nekoliko “kikseva”, od kojih je najveći njegova notorna izjava da i “republikanci kupuju njegove tenisice” kao odgovor na pitanje zašto nije podržao afroameričkog demokratskog kandidata za senat u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Odgovori