Kad je Divac bio krivac: Kako je Jugoslavija ispustila +9 za 50 sekundi (VIDEO)

Na današnji dan 17. jula 1986. godine odigrana je jedna od najuzbudljivijih utakmica u povijesti svjetskih košarkaških prvenstava. Domaćin prvenstva bila je Španjolska, a u polufinalu, u Madridu, susreli su se veliki rivali – Jugoslavija i Sovjetski Savez.

Jugoslovenski košarkaši su u posljednjih pedesetak sekundi drugog poluvremena ušli s devet poena prednosti (85:76), no tada su Sovjeti postigli dvije uzastopne trice.

Jugoslovenski izbornik Krešimir Ćosić pozvao je ubrzo minutu odmora kako bi smirio svoje igrače. Šesnaest sekundi prije kraja lopta je, neočekivano, došla u ruke najmlađeg reprezentativca – osamnaestogodišnjeg centra Vlade Divca, kojemu su suci dosudili dvostruko vođenje.

Loptu je potom uzeo sovjetski branič Vadim Valters, koji je imao samo jedan cilj – postići tricu i utakmicu odvesti u produžetak. To mu je i uspjelo (iako je televizijska snimka kasnije pokazala da je nagazio liniju tri poena), a šokirani jugoslovenski košarkaši u produžetku više nisu imali dovoljno koncentracije kako bi izborili ulazak u finale. Sovjeti su naposljetku slavili rezultatom 91:90.

Dražen Petrović je u ovoj utakmici postigao 29 poena, ali se i našao na meti nekih novinara koji su smatrali da je trebao preuzeo veću odgovornost pri kraju regularnog dijela utakmice.

Dva dana kasnije, u utakmici za treće mjesto, Jugoslavija je poprilično lako svladala Brazil (117:91) i okitila se brončanom medaljom. Dražen Petrović je postigao 23 poena, te je kao treći strijelac i treći asistent prvenstva izabran za najboljeg igrača (MVP).

Memorijalni centar Dražen Petrović

Leave a Reply