U amfiteatru Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli večeras je promovisana knjiga “Crnci” iz FIS-a autora doajena sportskog novinarstva Branka Tomića.

Knjiga govori o devetorici gimnastičara iz Sarajeva koji su ostali zapamćeni po nadimku “crnic” jer su trenirali i vježbali, narodski rečeno, kao crnci.

Autor Tomić je svojevremeno bio dugogodišnji urednik sportske rubrike u Oslobođenju, bio je u KK Bosna, a trenutno živi na relaciji Sarajevo – Švedska.

On se prisjetio svojih ranijih dolazaka u Tuzlu sa KK Bosnom.

“Jednog dolaska se ne volim sjećati, Tuzla me tada razočarala. Navijači su skandirali i protiv Kinđeta” rekao je Tomić koji je konstatovao kako ga za Tuzlu vežu mnogi pozitivni događaji, ljudi i prijatelji.

Na kraju se prisjetio Mirze Delibašića – Kinđeta.

“Igrali smo 4. aprila 1992. u Nišu finale Kupa Jugoslavije. Rat je počinjao. Puca se. Imali smo u timu jednog košarkaša iz Srbije i dvojicu iz Crne Gore. Kinđe im je rekao da idu kućama, šta će u Sarajevu gdje se puca. Ne, oni su došli u Sarajevo sa svima nama. Kasnije su otišli kućama. Razgovarao sam s Kinđetom i on mi je rekao: Branko, mi nemožemo zaustaviti rat, ali možemo sačuvati obraz. Kada rart prođe da nam makar to ostane”, rekao je Tomić, a uslijedio je gromoglasan aplauz prisutnih.

Na promociji se, naravno, govorilo o gimnastici. Nekada je u Sarajevu 1989. godine organizovano Svjetsko prvenstvo, a danas… Danas gimnastike u BiH skoro i da nema. Knjiga “Crnci” iz FIS-a može poslužiti generacijama koje dolaze kao idelja vodilja. Od devet “crnaca” trojica su postali doktori nauka, a svi su završili fakulteta…

E.S.

Leave a Reply