Mirza Delibašić, najbolji sportista Bosne i Hercegovine rođen je na današnji dan 9. januara 1954. godine u Tuzli.

S Bosnom je 1979. godine osvojio titulu prvaka Evrope u Grenobleu 1979. godine, ekipu je s klupe Bogdan Tanjević.

Delibašić je sjajne uspjehe ostvario i sa reprezentacijom bivše Jugoslavije s kojom je 1976. godine u Montrealu osvojio srebrenu olimpijsku medalju, a četiri godine poslije i zlato u Moskvi.

Sa evropskih prvenstava ima dva zlata (1975, 1977), jednu bronzu (1979) i jedno srebro (1981), a vrijedi spomenuti i zlatne medalje sa EP osvojene sa kadetskom i juniorskom selekcijom.

Na svjetskim prvenstvima je kao reprezentativac Jugoslavije osvajao zlato 1978. i bronzu 1982. godine.

Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Legendarni Kinđe je 1991. godine uvršten među 50 najvećih igrača prema izboru FIBA-e, 2007. ušao je u FIBA-inu Kuću slavih, a 2008. godine Euroliga ga je proglasila jednim od 50 najzaslužnijih igrača za razvoj ovog takmičenja.

Delibašić, koji je inače rođen u Tuzli, gdje se i počeo baviti košarkškom, Sarajevu ostao vjeran i u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade bh. prijestolnice, iako je imao poziv rukovodstva Reala da opkoljeneno Sarajevo zamijeni Madridom.

Kinđe je bio i selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto, što je i dalje najbolji plasman našeg državnog tima na Eurobasketu.

Mirza Delibašić proglašen je najboljim bh. sportistom proteklog stoljeća u izboru Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

Peminuo 8. decembra 2001. godine u Sarajevu.

Povodom dana rođenja najboljeg sporitiste Bosne i Hercegovine svih vremena, danas će remijera dokumentarnog filma “KINĐE”, autora Edina Skokića i Nedima Salaharevića, upriličit će se u subotu u podne na Facebook stranici portala BHbasket i Youtube kanalu SportIN televizije.

R.BH.

 

Leave a Reply