Andrej Kirilenko, legendarni košarkaš i poslednjih godina predsjednik Košarkaške federacije Rusije (RFB), u razgovoru za dnevnik iz Sankt Peterburga iznio je glavni problem ruske košarke.

“Nedostatak podsticaja za rad dječijih trenera. Male plate, koje najčešće zavise od rezultata, ne dozvoljavaju vam da mnogo vremena posvetite njegovanju novih talenata. Sportske škole u ​​Rusiji, po pravilu, finansira država. Ko danas ne pokaže rezultate, sutra rizikuje da dobije manja sredstava. Stoga će trener radije da koristi dokazanih pet igrača i nekoliko zamjena, umjesto da u igru uključi što više igrača, dajući svima istu priliku da se razvijaju. Ovo je globalni problem svih ruskih sportova, ne samo košarke”, rekao je Kiriljenko.

Na pitanje kako da se to rieši, on je odgovorio:

“RFB nije direktno povezan sa sistemom sportskih škola, ali učestvuje u rješavanju problema. Redovno sprovodimo trenerske seminare, objavljujemo literaturu i pozivamo dječje specijaliste na treninge seniorske ruske reprezentacije radi razmene iskustva. Također vidimo odluku u uvođenju bonusa RBF za dječije trenere ne za timske rezultate, već za obrazovanje osoblja u juniorskim i nacionalnim timove”, objasnio je Kirilenko.

Nova

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Odgovori