Poslije eskalacije sukoba u Izraelu, strani košarkaši u tamošnjim klubovima izdali su zajedničko saopćenje u kojem su zatražili otkazivanje prekinute sezone.

Otići ili ostati

– Poslije konsultacija, dugih i teških razgovora sa kolegama (rođenim u inostranstvu) iz svih timova, došli smo do sljedećeg zaključka: U našem je najboljem interesu, zbog sigurnosti, porodičnog i psihološkog blagostanja, da se liga odmah otkaže. Iako cijenimo napore Lige da nas prebace u Grčku, Kipar ili bilo koju drugu zemlju, nećemo ući u avion koji nas vodi bilo gdje osim do kuće. Ako rizikujemo da letimo sada, onda je to samo da bismo otišli kuči, porodicama i voljenima, piše u saopćenju

Postoje pojedini internacionalci koji bi više voljeli ostati u Izraelu, odnosno da ne lete u ovom momentu zbog sigurnosti.

– Podržavamo ih i njihovu odluku. S obzirom na sve scenarije, jedno je sigurno – košarka nam je trenutno najmanja briga. Koliko god volimo košarku, navijače i da se takmičimo, jednostavno u trenutnoj situaciji ne možemo bistrog uma da razmišljamo o najboljem proizvodu za navijače, ističu košarkaški internacionalci u Izraelu.

Nastavak takmičenja

Pošto je objavljen njihov stav, Liga je saopćila da će tokom dana održati sastanak na kome će odlučiti kada i na koji način će se nastaviti šampionat. Jedna od opcija je, kada se steknu bezbjedonosni uslovi, da se prvenstvo nastavi bez stranih igrača.

DA

Leave a Reply