Na današnji dan 26.novembra 1948 godine rođen je Krešimir Ćosić,genijalac ispod obruča. Krešo je čovjek koji je išao  ispred vremena. Centar koji je mogao da igra na svim pozicijama, centar koji se prvi izvlačio na visoki post, šutirao sa polu-distance, asistirao kao plej, čitao igru kao rjetko ko. Kao da je bio rođen za košarku, ili ona za njega.

Debitovao je za Zadar sa 16 godina, 1964. Sa 18 je već bio u najboljoj selekciji Jugoslavije. Osvojio je sve što se osvojiti moglo, od prvaka Jugoslavije i prvaka Italije (sa Sinudine iz Bolonje), preko evropskih prvenstava 1973, 1975. i 1977, Svetskog prvenstva 1978. i zlatne olimpijske medalje u Moskvi 1980. Sa reprezentacijom Jugoslavije.

Krešo je blistao u NCAA. Za tri godine imao je prosjek od 19,1 poena i 11,6 skokova. Bio je ljubimac navijača kažu da je zbog njega izgrađena nova dvorana za 20.000 gledalaca. Bio je prvi ne-Amerikanac izabran u “All American Team”. Svi su ga vidjeli u NBA.

Posljednje godine života proveo je u SAD, u diplomatskoj službi Hrvatske. Izgubio je bitku sa leuikemijom 25.maja 1995 godine. U Zadru ima spomenik, nova dvorana nosi njegovo ime. Kup Hrvatske takođe se zove po njemu. Počiva na zagrebačkom groblju Mirogoj, nedaleko od drugog velikana hrvatske i jugoslovenske košarke Dražena Petrovića.

Izvor:KOŠ Magazin

Leave a Reply