Prvog dana marta 2007. godine Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je, po uzoru na NBA Hall of Fame, u Alcobendasu kraj Madrida, povodom 75 godina rada, otvorila Kuću slavnih. Otvorenju zdanja koje se proteže na pet spratova i 2000 m2 prisustvovali su tadašnji predsjednik FIBA-e Robert Elphinston, glavni tajnik Patrick Baumann te počasni tajnik Borislav Stanković.

Čast da budu prve uvrštene u FIBA Kuću slavnih, uz osam saveza osnivača FIBA-e, pripala je 43 osobe, s time da su sve primljene posthumno. Među velikanima europske i svjetske košarke, poput Jamesa Naismitha, Aleksandra Bjelova, Mirze Delibašića, Radivoja Koraća, Fernanda Martina, Liliane Ronchetti, Aleksandra Gomeljskog i Aleksandra Nikolića, našle su se i dvije legende hrvatske košarke – Krešimir Ćosić i Dražen Petrović.

FIBA članove svoje Kuće slavnih bira u četiri kategorije: igrači (moraju biti umirovljeni barem pet godina), treneri, suci i povjerenici, te oni koji su pridonijeli razvoju košarke. Do današnjeg dana uvršteno je 139 članova (64 igrača, 25 trenera, 14 sudaca i povjerenika te 36 onih koji su pridonijeli razvoju košarke). Od Hrvata se članstvom u FIBA Kući slavnih, uz Krešu i Dražena, mogu pohvaliti i Mirko Novosel (2010.) te Toni Kukoč (2017.), a iz BiH pored Kinđeta u Kući slavnih je i Razija Mujanović.

MDP

Leave a Reply