Okončan je prvi Kup Mirze Delibašića, a laktaška Igokea osvojila je prvi trofej. Kao inicijatori ideje da se Kup BiH preimenuje u Kup Mirze Delibašića (pročitajte TEKST) i jedini medij koji je u dvorani u Laktašima ispratio polufinale i finale prvog takmičenja smatramo da je sazrelo vrijeme za promjenu sistema takmičenja odnosno da KS BiH što prije mora razmisliti o vraćanju sistema Kup takmičenja na period prije 2010. godine.

U praksi bi to značilo da sve ekipe idu u žrijeb i da niko nema pravo direktnog plasmana bez obzira o kojem je klubu riječ.

Nemamo ništa protiv da se igra Kup RS, Kup Sistema A i Kup HB, ali Kup Mirza Delibašić trebao bi se igrati od početka do kraja pod tim imenom i da svi klubovi imaju priliku da osjete slast igranja sa velikim klubovima u svojim dvoranama.

Također, trebalo bi se razmisliti o idejo da se svim klubovima omogući igranje Kupa Mirza Delibašić kroz pomoć u organizaciji utakmica. Naime, ima klubova koji ne mogu priuštiti odlazak iz Bihaća u Tuzlu ili iz Gradiške u Trebinje. Savez bi morao iznaći mogućnost da se bar u prva dva ili tri kola troškovi takmičenja u Kupu Mirza Delibašić pokriju sponzorstvom velikih kompanija. Na taj način dobili bi najmasovnije takmičenje, a borba za najdraži trofej bila bi još žešća.

E.D.S.

Leave a Reply