Jučer se navršilo 20 godina od kada su juniori KK Magic iz Tuzle osvojili treće mjesto na juniorskom prvenstvu Bosne i Hercegovine. Sjajnog uspjeha tuzlanskog kluba koji nažalost više ne egzistira prisjetio se i prof. Damir Kuranović, koji je vodio ekipu.

Tekst sa Facebook profila Kuranovića prenosimo u cijelosti:

Danas je 20 godina od završnice Juniorskog prvenstva Bosne i Hercegovine na kojem je generacija Magic-a 83/84, koju sam vodio, osvojila 3. mjesto. Igralo se po nekom neobičnom sistemu. Za dva vikenda odigrali smo 6 utakmica i pobijedili u 5. Počelo je laganom pobjedom protiv domaćina iz Banovića. Čelik iz Zenice je imao fizički najdominantniju ekipu od svih. Dobili smo ih znanjem i timskom kohezijom. Istog dana pobijedili smo i fizički spremnu i motiviranu Sloboda Ditu. Presudilo je iskustvo i kvalitet. Iako nismo imali česte i velike oscilacije u igri, one se u tom uzrastu ipak dešavaju svima. Jednu smo utakmicu odigrali slabije nego inače – protiv sarajevske Bosne nismo bili pravi i pobjeda je zasluženo otišla suparniku. Već u slijedećem susretu vraćamo se onome što jesmo i što je naša konstanta i dobijamo ubjedljivo Lokomotivu iz Mostara, da bi u borbi za treće mjesto odigrali jednu od svojih boljih utakmica i na današnji dan još jednom pobijedili Čelik…

To je bila ekipa koja je topila i lomila led na mnogo načina, mijenjala odnose u našoj košarci i ponosno predstavljala svoju Tuzlu i Bosnu na međunarodnim takmičenjima.. Djeca tek izašla iz rata, koja su osvajala medalje na evropskim turnirima i igrala ravnopravno sa najboljim evropskim ekipama. Bili su ponosni sa pokrićem jer su imali 10 treninga sedmično i radili jače i ozbiljnije od većine seniorskih ekipa tog vremena. Iz skromnih uslova u kojima smo trenirali izvukli smo maksimum i svojim primjerom mijenjali odnos prema mladim košarkašima u Tuzlanskom kantonu i BiH, koji je u to vrijeme bio sramotan. Od te 2000. godine škole košarke niču kao poslije kiše, klubovi sa tradicijom počinju raditi puno ozbiljnije sa svojim omladinskim pogonima, počinju se igrati Lige mladih, koje do tada nisu postojale. Iz našeg primjera, mnogi su tada shvatili da su ljudi najvažniji resurs, da moramo vjerovati i ulagati u mlade igrače, da je budućnost u našoj djeci. Ima i onih koji to ni do danas nisu shvatili..napisao je Kuranović.

N.S.

Leave a Reply