ŽKK Budućnost iz Bijeljine za drugi dio sezone se pojačala Larom Bošnjaković koja dolazi iz Australije. Radi se mladoj talentovanoj košarkašici, koja je svoj potencijal potvrdila na Newman College, gdje proglašena najboljom sportašicom.

Potrudili smo se da stupimo u kontakt sa mladom i perspektivnom košarkašicom, koja će svoj košarkaški razvoj nastaviti u ambicioznom bh. košarkaškom klubu.

Kada upoznate Laru Bošnjaković odmah se primjetite da joj naš jezik nije prvi koji govori, Međutim na prvi pogled primjeti se da je to naše gore list. Lijepa djevojka prava sportska faca sa permanentnim osmjehom na licu iz kojeg isijava pobijednički mentalitet.

Laro, recite nam nešto o svom porijeklu?

Ja sam rođena u Perth u Zapadnoj Australiji, a moji roditelji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, konkretnije iz Tuzle.

Kako recimo da  dođete u ŽKK Budućnost iz Bijeljine, a ne recimo u  Jedinstvo iz Tuzle,  obzirom da prezime Bošnjaković je izuzetno poznato sportskoj Tuzli i građanima grada soli?

U proljeće 2018. godine čula sam da u Bijeljini postoji dobra škola košarke. Odmah sam donijela odluku da dođem na ljetni kamp koji se održavao na Jahorini gdje sam ostala dvadesetak dana sa ekipom Budućnosti i sve mi se to dopalo. Ponudili su mi priliku da igram za ekipu u prvoj ligi RS pa sam prihvatila ponudu da dođem kad završim školu/koledž u Australiji krajem prošle godine.

Završili ste koledž, recite nam malo više o svom školovanju u Australiji igranju košarke u Australiji?

Krajem prošle godine završila sam školu u Newman College. Košarku sam igrala za koledž ali i za KK Perry Lakes Hawks. Zadnju godinu sam bila kapiten košarkaške ekipe mog koledža. Na završnoj ceremoniji proglašena sam najboljom košarkašicom koledža.
Pored košarke u školi sam se bavila i svim drugim sportovima koji su se igrali na koledžu. Imala sam punu podršku mojih nastavnika fizičkog vaspitanja, koji su nas posle redovne škole pripremali za sportska takmičenja među koledžima širom Australije. Rezultat mog angažmana na sportskim takmičenjima koledža, na završnoj ceremoniji proglasili su me i za najbolju sportašicu cijelog koledža čime se posebno ponosim.

Kakva se košarka igra u Australiji?

Od nedavno u NBA igra puno uspješnih Australaca kao što su Ben Simmons, Patty Mills i Joe Ingles što govori da se u Australiji igra sve bolja košarka. Ima slučajeva da  iz Amerike dolaze košarkaši da igraju u Australiji kao što je Lamelo Ball. Sve je više djece u Australiji koja počinju da igraju košarku. Evropa već dugo ima historiju dobre košarke, a Australija tek počinje da to razvija. Vidjela sam kad sam bila 2018. godine  na kampu na Jahorini, da je za sad ovdje kvalitet i intenzitet treniga puno bolji, i da se mogu baš maksimalno posvetiti košarci.

Jeste li zadovoljni svojim dosadašnjim boravkom u ŽKK Budućnost?

Za sad nisam zbog povrede na samom početku mog boravka u Bijeljini jer ne mogu proći kroz trenažni proces, koji su mi treneri pripremili prije nego što sam došla u Bijeljinu. Bit ću zadovoljna kada budem mogla  trenirati punim intenzitetom i bez bola od povrede. Moram istaknuti sjajan prijem u klubu.

Hoćete  li za ŽKK Budućnost igrati kao Australijanka?

Neću, lakše mi je da igram sa bh. državljanstvom, koje sam u međuvremenu prihvatila.

Kakvi su vaši planovi?

Za sad mi je da se što prije oporavim i da igram za ŽKK Budućnost, i da prođem kroz trenažni process, kao i plan rada koji su spremili moji treneri za mene.

Da budemo konkretniji, ako sve bude kako  planirate ostajete li iduću sezonu u Bijeljini ili planirate mijenjati klub?

Iskreno ne razmišljam tako dugoročno. Cilj mi je da što prije da zaliječim povredu i vratim se u trenažni proces. Želim da dostignem punu takmičarsku formu, kako bi odigrala što više utakmica, i što bolje pokazala moj potencijal.

Redakcija specijaliziranog košarkšakog portala BHbasket poželjela je dobrodošlicu Lari Bošnjaković u Bosnu i Hercegovinu, uz što brži oporavak i povratak na teren. Kao i da ostvari svoje košarkaške snove. Nadamo se da ćemo jednog dana našu Australijanku gledati u dresu bh. reprezentacije.

N.S.

 

Komentariši