Lara Bošnjaković, talentovana košarkašica trenutno se oporavlja od povrede. Riječ je o igračici koja je rođena u australlijskom gradu Perthu, a čiji su roditelji iz Tuzle. U Bosni i Hercegovini je nastupala za Budućnost iz Bijeljine, dok je pred početak ove sezone otišla u Srbiju u redove Crvene zvezde.

Kako ocjenjujete vrijeme provedeno u košarkaškom klubu Budućnost iz Bijeljine?

Nosim iz Bijeljine zaista prelijepe uspomene. Imala sam odličnu saradnju i podršku od strane KK Budućnost na čelu sa Draganom i Darijem Čojićem. Stanovala sam u apartmanima koji su napravljeni baš za igrače koje su oni dovodili da tu žive i treniraju i uvijek je bila divna atmosfera, kao jedna velika porodica. Kao djevojčica koja ima srpsko porijeko ali koja baš ne poznaje jezik i kulturu, kao što većina moje porodice poznaje, bilo mi je veliko iskustvo da igram za Budućnost, ne samo zbog drugačijeg stila košarke već i baš zbog upoznavanja mojih korijena.

Nakon KK Budućnost, ima li ste više poziva za nastavak karijere?

Bilo je nekoliko ponuda. Najprimamljiviji je bio poziv legendarne Mare Lakić, predsjednice košarkaškog kluba Jedinstvo iz Tuzle.

Kako je došlo do vašeg odlaska u Crvenu zvezdu?

Prije mog odlaska u Australiju (Jul 2020.) bila sam na razgovoru sa Marom Lakić u Tuzli poslije jednog treninga tuzlanskog Jedinstva. U tom momentu, mislila sam da je to pravi poziv za mene. Uživala sam u razgovoru sa Marom i njen poziv je bio iskren i neposredan. Tokom mog boravka u Australiji kontaktirali su me ljudi iz KKZ Crvena Zvezda sa idejom da nastavim karijeru u CZV. Nekoliko stvari je bio presudno da potpišem ugovor sa CZV. Planovi kluba za ovu sezonu su mi se svidjeli i ja sam se na kraju odlučila da nastavim karijeru u CZV.

Do kada ste potpisali ugovor sa Crvenom Zvezdom?

Sa klubom sam razgovarala o trogodišnjem anagažmanu, tako bi bila dio moje generacije u CZV u kojoj ima odličnih košarkašica.

Zadobili ste povredu tokom sezone koja Vas je odvojila od terena o kakvoj povredi je riječ?

Povreda je ustvari veliko opterećenje oba koljena (tendinitis). Od utakmice 20. kola protiv Vrbasa krenula sam da radim na saniranju povrede mojih koljena.

Kakve su prognoze doktora, koliko ćete pauzirati?

Uradila sam sve potrebne preglede i po procjenama doktora uz adekvatno liječenje, fizikalne terapije i odmor neću imati ozbiljnih posljedica koje će me spriječiti da se što prije vratim na parket. Počela sam polako da se vraćam u trenažni proces i nadam se da u biti spremna za iduću sezonu.

Koliko Vam nedostaju treninzi i utakmice?

Naravno da mi nedostaju treninzi i utakmice. Povreda se desila u trenutku kada sam dobila na samopouzdanju što se tiče Zvezdinog načina igre i da mogu da pružim mojoj ekipi više nego na početku sezone. To je sastavni dio sporta, i jedan od izazova kada se nešto ovako desi da iz teških situacija izlazim još jača na teren, mentalno i fizički. Prisustvujem svakom treningu, radim u teretani a prisustvom sam željela dati punu podršku saigračicama tokom playoff-a.

Je li period adaptacije na ove prostore prošao?

Na početku sam pominjala Bijeljinu i taj prvi susret sa ovom kulturom koja je na mene ostavila neizbrisiv trag topline i pripadnosti. Beograd je već kao veliki grad potpuno novi izazov za mene. Nije lako promijeniti grad a tek državu, kontinent, jezik, kulturu i način treniranja. Jezička barijera mi je trenutno najveća poteškoća u komunikaciji sa suigračicama i trenerom, ali svakim danom je sve bolje uz njihovo veliko razumijevanje i podršku. Moram vam priznati da sam i za ovaj intervju imala pomoć prijateljice kako bi provjerila moj Srpski jezik .

Kako ocjenjujete vrijeme provedeno u Crvenoj zvezdi ?

Imala sam naporne i kvalitetne treninge tokom sezone što je najvažnije. Osjećam da je period adaptacije iza mene i to me takodje raduje. Žao mi je što mi se povreda dogodila u trenutku kada sam dobila priliku da pokažem svoje košarkaško umijeće. Ali to je sport, znam da ću poslije ovoga biti još jača i spremnija za nove izazove, sada sam koncentrisana na što brži oporavak. Imam želju da igram, mlada sam, budućnost i karijera je ispred mene. Osjećam da će naredna sezona biti moja sezona u kojoj želim da se dokažem i sebi i klubu.

Mladoj košarkašici čestitamo na osvojenoj titulu sa klubom, sa željom da se što prije oporavi i vrati na teren. Potvrdi svoj potencijal koji je pokazala u Astraliji, gdje dobila nekoliko priznanja. Posebno vrijedi istaknuti  da je Bošnjaković proglašena najboljom košarkašicom i izabrana za najboljeg sportistu istoimenog koledža u Perthu.

N.S.

 

Leave a Reply