U rubrici Vremeplov donosimo tekst iz Dnevnog avaza objavljen 13. aprila 2019. godine. Abdulah Skaka je javno obećao pomoć za Bosnu Royal, ali godinu i pol kasnije nekadašnji prvak Evrope je ponovo pred gašenje. Pročitajte šta je tada obećavao Abdulah Skaka.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Saka bio je inicijator sastanka sa predstavnicima Košarkaškog kluba Bosna kako bi se našao izlaz iz krize, koja već duži period potresa “Studente”, a koja je kulminirala ovogodišnjom blamažom i ispadanjem u niži rang…

Saznali smo da su dogovoreni konkretni koraci, koje obje strane trebaju preduzeti da bi nekadašnji prvak Evrope, sportski ponos Sarajeva, ušao u proces ozdravljenja.

– Ovo bi trebao biti početak procesa čiji je konačni cilj rješenje na duže staze. Bosna bi dobila šansu za novi početak i povratak na mjesto koje joj po imenu i tradiciji i pripada. Jednostavnije rečeno, ljudima želimo vratiti košarku, jer je Bosna zaštitni znak sarajevske i bh. košarke – kaže naš sagovornik, koji je prisustvovao sastanku, ali je želio ostati anoniman.

Naglašeno je da Grad nije u mogućnosti vraćati ničije dugove pa ni Bosnine, ali je spreman pružiti finansijsku podršku i pronaći partnera, zdrav kolektiv, koji bi Bosni pomogao da se nastavi takmičiti i vratiti nekadašnji ugled.

U realizaciju dogovorenog krenut će se odmah, prije svega na definiranju pravnih odnosa i utvrđivanju stanja u KK Bosna, o čijem poslovanju konačnu riječ trebaju dati nadležni organi.

– Očigledno je da sporazum s Košarkaškim klubom Royal nije dao očekivane rezultate, a Grad će učiniti sve da KK Bosna nastavi živjeti. Uporedo s tim, potrebno je provesti reviziju poslovanja KK Bosna – kaže naš sagovornik.

Pojašnjava da ne samo da je klub pod imenom Bosna-Royal ispao u niži rang nego je i KK Royal, kojem je ustupljeno pravo korištenja imena i grba Bosne, postao opterećen značajnim finansijskim dugovima.

Zakazati sjednicu Skupštine

Sastanku sa predstavnicima Gradske uprave u ime KK Bosna prisustvovali su bivši i sadašnji predsjednik klupske Skupštine Zijah Kadić i Rusmir Ajanović.

Činjenica da su oni dobili poziv za sastanak jasno govori o želji gradskog rukovodstva da se u što kraćem roku sazove sjednica Skupštine KK Bosna, koja je, inače, posljednji put održana još 2017. godine, te da se donesu odgovarajuće odluke.

Dnevni avaz / 13. april 2019. godine

Leave a Reply