Final-four Mirza Delibašić održava se ovog vikenda u Sarajevu, UO KS BiH je 25. decembra donio odluku da završnica kupa nosi ime najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena, potez koji je za svaku pohvalu.

O Kinđetu i danas bruji čitav košarkaški svijet, ali izgleda da se to najmanje čuje ko nas, odnosno da mi najmanje pričamo ili učimo mlađe naraštaje o Mirzi?

Zašto se o Mirzi Delibašić ne uči u školama ili na univerzitetima? Njegova genijalnost ispod koševa i dobrota može smetati i ugrožavati samo one koji misle da sve počinje od njih. Koliko bi samo naša djeca bila bogata da uče o Mirzi, ovako s obzirom kakvo nam je školstvo, gdje nema lekcije u udžbenicima o najboljem svih vremena ostaju hendikepirana u svom razvoju.

Nekada je bila obavezna lektira “Ježeva kućica”, “Magareće godine”, “Vezeni most”…šta je Mirza trebao ispuniti po našem obrazovanom sistemu pa da bude obavezan u učionicama, makar u obliku recitacija ili pismenih radova? Koju još titulu je trebao osvojiti, koju nam je još košarkašku majstoriju trebao podariti, ili koliko je dobrote trebao dati Bosni i Hercegovini da njena djeca danas u školama uče o Mirzi za ocjenu ali i za život?

Iza Mirze Delibašića je toliko genijalnih partija na terenu i u svakodnevnom životu da bi i bibilioteka bila mala za sve knjige o njemu. Bojim se da danas u glavnom gradu Španije djeca Madrida znaju više o Kinđetu, nego djeca Sarajeva i drugih bh. gradova!? Zato Kinđe treba biti naša lektira za cijeli život!

N.S.

Leave a Reply