U dva navrata predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Mirza Teletović se nakon pobjeda ženske seniorske reprezentacije javnosti obratio skoro identičnim porukama/poukama.

Nakon senzacionalnog trijumfa Teletović je preko Facebook stranice poručio:

“Čekao sam da svi čestitate našim djevojkama i našem selektoru na večerašnjoj igri i rezultatu protiv moćne Rusije, kako bih i ja rekao nešto!

Ne morate nas voliti, ali poštujte ono što radimo, jer radimo samo u interesu bh. košarke. I još nešto, dođite na sljedeću domaću utakmicu ovih djevojaka i na taj način pokažite vašu podršku. Ove djevojke su to zasužile.”

Nakon nedjeljnog trijumfa nad Švicarskom predsjednik Teletović je opet pisao:

“Ako neko ne može ili ne želi pomoći, neka nam ne otežava na našem putu ka visinama…
Ove djevojke, ovaj selektor, naša team-menagerica, oni su Bosna i Hercegovina, oni su ponos i hvala vam u moje ime i u ime KSBiH, što bodrite ove sjajne djevojke, pred kojima je svijetla budućnost…”

Sudeći po riječima postoje neki koji ne vole trenutnu garnituru u KS BiH, neki koji ne žele pomoći, a Teletović ih moli da poštuju ono što rade i da im ne otežavaju rad. Ko su oni?

Nije zar predsjednik Teletović u teorijama zavjere. Dvije pobjede ženske košarkaške reprezentacije BiH jesu veliki uspjeh, ali ne anuliraju neuspjehe omladinskih selekcija u ljetnjem periodu.

Obično se nečiji rad posmatra pod lupom nakon 100 dana. Teletović je u KS BiH došao prije 365 dana  i do sada se nismo pretjerano bavili onim što je učinjeno. Istini za volju generalni sekretar Amer Čolan je svojevremeno predočio medijima kako je smanjen dug, KS BiH je na prilično tajnovit način “uselio” u nove prostorije, a gotovo sve ostalo je isto.

Teletovića nismo u prethodnih 365 dana pitali zbog čega nije bio na final-fouru Kupa Mirze Delibašić. Prvog final-foura s tim nazivom. Predsjednik Saveza morao je biti u Laktašima, a on nije. Međutim bio je na finalu Kupa BiH za košarkašice u Banovićima.

Predsjednik Teletović je propustio i četvrtu utakmicu finala play-offa BiH između Sparsa i Širkog kod rezultata 2:1. Šta da su Sparsi trijumfovali i osvojili titulu? Predsjednik Saveza ne bi uručio pehar kako je to uradio u Širokom Brijegu.

Teletović je dobio poziv i da prisustvuje obilježavanju 30 godina od osvajanja titule prvaka Jedinstva Aide. Nije se pojavio u Tuzli, a to je najveći rezultat naše ženske košarke svih vremena. Nije ga bilo ni kada je RSD Sloboda u kojoj je i on ponikao obilježavala na utakmici OKK Slobode svoj 100. rođendan. Predsjednik Saveza bi, prema našem mišljenju, trebao biti tu jer predstavlja krovnu instituciju naše košarke, a uz to je i ponikao u Sloboda Diti, odnosno počeo graditi svoju karijeru nakon dolaska iz jablaničke Turbine.

Iz Saveza se nisu oglasili ni kada je preminuo Borislav Džaković, koji je bio trener Teletoviću, ali i koji je bio trener Sloboda Dite, Borca iz Banja Luke, tuzlanskog Studenta i stručnjaka koji je povrh svega rođeni Mostarac. Mogao je ka Beograd otići bar telegram sućuti.

To su neke stvari koje se ne kupuju novcem, ali koje imaju jednu drugu nematerijalnu težinu.

Da li je KS BiH nakon dolaska Teletovića posložen od A do Ž. Pokušali smo neki dan u 11:27 sati dobiti bilo koga od uposlenika Saveza, ali ni jednog nije bilo u kancelariji. Da li imaju fleksibilno radno vrijeme ili dolaze na posao kad nemaju drugih obaveza?

Zašto se, recimo, prate objave reprezentativaca i reprezentativki na društvenim mrežama, a ne prate objave uposlenika Saveza, odnosno zašto se objave uposlenika tretiraju kao njihov lični stav. Pa onda je i objava reprezentativca ili reprezentativke lični stav baš kao što su, vjerovatno, FB objave Mirze Teletovića njegov lični stav, a ne stav Upravnog odbora KS BiH.

Da li je u svojih 365 rada ujedinio takmičenje u Kupu BiH. Podsjetimo da se do 2010. godine Kup BiH igrao tako što su u zajedničkom žrijebu bile sve ekipe iz svih krajeva BiH. Ovako Igokeu imamo već na završnom turniru, a preostala tri mjesta će se dobiti kroz takmičenje u nacionalnim torovima.

Da li su uređene stvari u omladinskim takmičenjima? Šta je sa omladinskim selekcijama koje su ljetos doživjele harakiri u takmičenjima?

Šta je sa domaćim prvenstvom, koje je jače od Hrvatskog, i zašto Liga BiH nema generalnog sponzora. Da li su sređene stvari u sudačkoj organizaciji? Zna li da su protiv Dragana Kralja i Dragana Porobića podnesene disciplinske prijave. Disciplinski postupak nije okončan, a oni u ovoj sezoni redovno sude. Da li prati način delegiranja Siniše Jakovljevića i da li sve ovo što smo pobrojali planira uvrstiti u dnevni red neke od narednih sjednica Upravnog odbora.

Zašto nemamo direktora reprezentacije BiH nakon smjene Siniše Kovačevića. U planu je bilo imenovanje Jasmina Hukića, koji radi ili je posrednik u radu agencije Miodraga Ražnatovića koji je i Teletoviću bio menadžer. Protiv Ražnatovića nemamo ništa lično, ali nakon što nas je sa Willbekinom povukao za nos vrijeme je i da se s njim otvoreno porazgovara o svemu.

Neka se selektor Vedran Bosnić ne ljuti, ali novo američko rješenje našoj rešprezentaciji neće donijeti prevagu. Da li smo razmišljali o Shane Larkinu koga neće Hrvatska. Možda nam baš on treba u “repki”.

Na kraju zarad objektivno informisanja javnosti morali bi znati i sve o ulozi Jasmina Ligate. Da li je on privatni glasnogovornik Mirze Teletovića i da li u KS BiH povremeno pomaže da se održe press-konferencije. Hvala mu na tome, ali KS BiH mora imati glasnogovornika, a zna se kako se provode postupci – ni po babi ni po stričevima.

Mnogo je još stvari koje se guraju pod tepih, a nama je kao nikad prije potrebna transparetnost u radu KS BiH. Ovaj tekst nije napisan zato što ne volimo Mirzu, zato što mu odmažemo ili smo s nekim u talu. Upravo je napisan u suprotnom kontekstu.

Vrijeme prolazi, prva godina mandata je potrošena, a imamo osjećaj da naša košarka tapka u mjestu. Poseban problem je kancelarija Saveza i uposlenici koji imaju pravo na lični stav poslije nekoliko čašica više. Šta ako pijani uposlenik izvrijeđa nekog od sponzora, pa da zbog njegovog ličnog stava ispašta cijeli Savez.

Mirza Teletović je na čelu parade. Znamo i kakva je konstrukcija KS BiH, ali smo uvjereni kako će svaki trezveni prijedlog i rješenje dobiti podršku Upravnog odbora. Baš kao što je dobio Teletović u Busovači.

Košarka u BiH ima perspektivu, ali samo ako se krene u reformske procese. Trenutno se, ponavljamo, tapka u mjestu, a vremena za gubljenje namamo. Zato manimo se teorija zavjere i radimo svi u interesu košarke u BiH. Prvi na čelu je, ponavljamo, Mirza Teletović, a propuste koji je pravio nisu bili u interesu košarke u BiH.

N.S.

U prilogu su objavljeni statusti predsjednika KS BiH.

Leave a Reply