Ove sezone, pioniri Košarkaškog kluba “Turbina” bili su uključeni u OLHNK (Omladinska liga Hercegovačko-neretvanskog kantona), gdje su postigli zapažene rezultate, a među dječacima svoje generacije izdvaja se i Mirza Ždralović, koji je, između ostalog, proglašen i igračem turnira “Vogošćanski dani”. Donosimo razgovor  za jablanica.live sa talentovanim pionirom “Turbine”, kojemu je, kako kaže, želja da jednog dana postane uspješno i poznato košarkaško ime.

 

Kada si se uključio u rad Košarkaškog kluba Turbina? Sjećaš li se svojih prvih treninga, kako su oni izgledali?

-Moj prvi trening desio se na zimskom raspustu drugog razreda škole. Tada još nije bila izgrađena dvorana pa smo treninge imali u sali osnovne škole. Ja se dobro sjećam svog prvog treninga, jer me je tadašnji trener Maidin digao na ramena i tako sam dao svoj prvi koš. Osjećao sam se super i znao sam tada da je košarka sport kojim se želim baviti.

Odnedavno si prisutan i na treninzima prvog tima. Da li treninzi sa starijim suigračima predstavljaju izazov za tebe? Koliko su oni drugačiji od treninga sa tvojom generacijom?

– Prisustvovati treninzima sa starijim igračima je velika stvar, jer od njih možemo mnogo naučiti. Ti treninzi su zahtjevniji i teži.

Trenutno u Ligi koju igraš sa svojim vršnjacima postižeš značajan broj koševa, jedan si od konstantnijih košarkaša u svom timu. Da li očekuješ da ćeš nastaviti sa dobrim igrama?

-Na svakoj utakmici se upišem kao strijelac, mada više organizujem napade i asistiram drugim igračima. Ja se nadam da ću nastaviti sa ovakvom igrom i da me drugi razlozi ili obaveze neće spriječiti u napredovanju.

Kakva atmosfera vlada u tvom timu? Da li rado ideš na putovanja sa tvojim vršnjacima? Koje je tvoje omiljeno gostovanje?

-Atmosfera u timu je super zahvaljujući i našim trenerima Senadu Luliću i Kadriji Maciću, koji su ozbiljni u radu, a znaju se i šaliti s nama. Treninzi, naša druženja i putovanja su isto tako razlog zašto treniram. Svi smo dobri prijatelji, bodrimo jedni druge, radujemo se zajedno svakoj pobjedi. Moje najdraže gostovanje je bilo u Sarajevu gdje smo pobijedili naše vršnjake iz Bologne.

Da li je do sada bilo nekih važnih pojedinačnih i ekipnih uspjeha/pobjeda/osvojenih turnira?

-Do sada smo učestvovali na dva Basket4Kids turnira, Basket Cup, turnir u Mostaru, a osvojili smo turnire u Vogošći, Vakufu i Čapljini. Na turniru “Vogošćanski dani” sam proglasen igračem turnira.

Ko je tvoj sportski uzor?/ za koji klub navijaš?

Moji uzori su Mirza Delibašić, Mirza Teletović i Luka Dončić. Pratim i evropsku i NBA košarku, a omiljeni klubovi su mi Dallas Mavericks, Brooklyn Netsa i Real Madrid.

Da li bi se u budućnosti volio košarkom baviti profesionalno? Koji je tvoj cilj što se košarke tiče?

-Moj san jeste da budem profesionalni košarkaš i to traži puno rada, treninga, odricanja, pa i sportske sreće. Ja cu se truditi i trenirati, pa se nadam da rezultat neće izostati.

Za kraj, možeš li svojim vršnjacima uputiti poruku, zašto je bitno baviti se sportom?

-Bavljenje sportom, posebno nama djeci mnogo znači zbog toga što vrijeme provodimo u kući, završavajući školske obaveze, a slobodno vrijeme većinom uz ekrane. A svi znamo koliko znači fizička aktivnost za rast i razvoj. Iskoristio bih ovu priliku i pozvao djecu Jablanice da se priključe najboljoj sportskoj ekipi KK “Turbina”.

jablanica.live

Kezaphoto

 

Leave a Reply