Jedan od simbola sporta, Dražen Petrović, poginuo je na današnji dan prije 28 godina u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkoga grada Ingolstadta.

Košarkaški Mozart, kako mu i danas tepaju, svoju posljednju utakmicu odigrao je protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu. Bilo je to 5. juna 1993. Tada je donio kobnu odluku. Naime, hrvatska reprezentacija se iz Poljske vraćala avionom, no Dražen je odlučio ići automobilom s djevojkom koja ga je i vozila. Bio je to njegov kraj.

Oduševljavao je svojim igrama, ali i odnosom prema sportu Svoju karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenke ubacio u igru nakon čega su svi vidjeli ko je Dražen Petrović. Kasnije je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat Aco. Cibonu je odveo dva puta na tron Europe, a u dvije sezone bio je i najbolji europski igrač. Otišao je tada u Real Madrid,s kojim je osvajao trofeje. Sjajne igre u Evropi nisu ostale nezamijećene, 1990. godine otišao je u NBA i postao član Portland Trail Blazersa. Nije se tamo naigrao, koliko se nasjedio na klupi.

S reprezentacijom bivše SFRJ bio je prvak Evrope i Svijeta.

Svoj je talent iskazao dvije godine kasnije u New Jersey Netsima. Bio je najbolji šuter ekipe (pogotovo trica), ali i najbolji Evropljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA ligi.

Te 1992. godine Dražen je hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijskim igrama u Barceloni. A onda je izgubio život u 29. godini, u naponu svoje karijere. U njegovu čast i dan danas mnogobrojne nagrade nose njegovo ime, a naslijeđe koje je ostavio je neprocjenjivo. I dalje su svi zaljubljeni u način na koji se on odnosio prema košarci i sportu.

R.BH.

 

Leave a Reply