Na današnji dan KK Promo se plasirao po prvi put u historiji u bh. košarkaški elitni razred. Objavu sa službene Facebook stranice kluba prenosimo u cijelosti i bez izmjena.

Tačno prije godinu dana, 12. maja 2019. godine, KK “Promo” i cijeli Donji Vakuf slavili su veliki uspjeh, osvajanje A1 lige i plasman u prvu ligu, među 12 najboljih ekipa u BiH. Prisjetimo se malo atmosfere! Igrali smo protiv “Čelika”, treću, odlučujuću utakmicu. U prvoj smo slavili, a u drugoj, prije tri dana, u zeničkoj “Areni” doživjeli tijesan poraz. Odluka pada u “Promo areni”. Početak utakmice u 20:30 sati. Donji Vakuf sav je u žutom, cio dan grad je pun žutih majica, a profili naših navijača na društvenim mrežama žute se poput polja maslačka. Već u 18:00 sati dvorana je puna. Svi su požurili da nađu što bolje mjesto za veliko finale. Pred sami početak utakmice više nema mjesta ni za stajanje. “Donji Vakuf, Donji Vakuf…”, grmi sa svih strana. Sirene, trube, bubnjevi, prijatna jeza penje se uz kičmu, vlažni su dlanovi, a u očima se skupio izvor koji samo čeka svoj trenutak da se slije niz užarena lica. A onda, studijsko podbacivanje i počinje pobjednički ples “Momaka s Vrbasa”. Bilo je malo straha, kod domaćih “stručnjaka” (a takvi smo svi bili tih dana) da momci ne podlegnu atmosferi, da se “ne izgube” na terenu. Ali, od prve minute postalo je jasno da je ekipa spremna da istopi i tvrđe legure od čelika. Na kraju, trideset poena razlike na strani “Proma”, najbolje pokazuje kako je izgledala sama utakmica. Sirenu za kraj svi su dočekali na nogama, a onaj izvor suza radosnica konačno se izlio. Tokom ceremonije dodjela priznanja, najbolji navijači na svijetu pokazali su zašto su najbolji. Oficijelna lica dodjeljivala su medalje igračima “Čelika”, a 1200 navijača počelo je spontano da navija: “Čelik, Čelik…” Zeničani su najprije bili zbunjeni, a zatim su se aplaudiranjem zahvalili domaćoj publici. I onda, najsvečaniji trenutak, kapiten Mustafica podiže pehar pobjednika A1 lige. Bajka o šampionskoj godini našeg kluba završila je sretno, kao i sve pristojne bajke.
No, kako život nije bajka i plete svoju priču dalje, naši junaci u žutom, zajedno sa svojim vjernim navijačima i upravom kluba, krenuli su u nove avanture. Naša prva godina u elitnom razredu bh. košarke, nažalost, prekinuta je pandemijom Korona virusa. Ali, ono što je najvažnije, obezbijeđen je opstanak među najboljima, te nas najesen čekaju nova uzbuđenja. Sezonu ćemo pamtiti po mnogim stvarima, ali je najupečatljivije sjećanje ono na naše navijače, naš “Žuti tornado”. Puna dvorana na svakoj utakmici i podrška na gostovanjima, bez obzira koliko treba da se putuje. To nije imao ni jedan klub u ligi, a o tome se pisalo na sve strane, u BiH, pa i u regiji.
Vjerujemo da će i nova epizoda naše priče, u sezoni 2020/21, biti ispisana istom matičnom tintom nastalom hemijskom reakcijom između “Momaka s Vrbasa” i “Žutog tornada”.
Na kraju, recimo da će biti još velikih utakmica, ali ona od 12. maja 2019. godine teško da će se zadugo ponoviti. Ali, ko zna, saopštili na službenoj stranici KK Promo.

R.BH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here