Hrvatski košarkaški savez nakon neuspjeha u splitskim kvalifikacijama za Olimpijske igre odlučio je ponovno koristiti opciju da za reprezentaciju igra jedan naturalizirani igrač. Štoviše, na raspolaganju izborniku Veljku Mršiću moglo bi biti više stranaca s hrvatskom putovnicom koje bi naizmjenično koristio ovisno o okolnostima.

Mršić nam je nedavno otkrio da su se Hrvatskoj putem naših sadašnjih i bivših reprezentativaca ponudila i dva aktualna NBA igrača koja imaju naše korijene, ali nije želio o imenima, piše www.index.hr.

Index doznaje da se radi o Cameronu Johnsonu iz NBA finalista Phoenix Sunsa te Johnu Koncharu iz Memphis Grizzliesa.

I dok se za Konchara zbog prezimena i moglo zaključiti da korijene vuče s ovih prostora, Johnson je svakako veće iznenađenje. Informacije o obojici provjerili smo kod naših američkih izvora.

Johnsonu je majka Hrvatica i često ističe svoje korijene
“Johnsonova majka je zaista hrvatskih korijena, ali rođena je u Americi, netko od njenih roditelja bio je imigrant. Dario Šarić i on često su zajedno trenirali i družili se izvan terena. Kad bi se u klubu šalili na račun broja internacionalnih igrača u momčadi, Johnson je isticao kako ima hrvatske korijene, pa su tu računali i njega”, rekao je naš izvor, uz napomenu da Johnson nikad nije bio u Hrvatskoj, ali da bi je želio upoznati.

 

Iako nam je Mršić rekao da oba ponuđena košarkaša igraju na bekovskim pozicijama, Johnson je više trojka koja i u niskim postavama igra na poziciji četiri, slično kao Bojan Bogdanović, ali to ne znači da njih dvojica ne bi bili kompatibilni ili da ne bi mogli igrati istovremeno.

Johnson je izvrstan šuter s odličnim osjećajem za napadački skok, odlično se kreće i ne dominira na lopti. Visok je 203 cm, bio je 11. izbor drafta 2019. i u dvije sezone sa Sunsima u prosjeku je za 23 minute postizao 9.2 koša uz 37% šuta za tricu u 117 utakmica. Vrlo sličan učinak (8.5 koševa uz 43% trica za 22.5 minuta) imao je na najvećoj košarkaškoj sceni, u NBA finalu u kojem su Sunsi izgubili od Milwaukee Bucksa 4:2.

Konchar je manje poznat i podrijetlo mu je kompliciranije. Najviše je Srbin
Konchar je također 25-godišnjak s dvije sezone NBA iskustva. On nije izabran na draftu, ali priliku su mu dali Grizzliesi, za koje je odigrao 62 utakmice s prosjekom od 3.9 koševa i 39% šuta za tricu za 12 minuta igre.

On je sedam centimetara niži od Johnsona i zaista igra na pozicijama dva i tri, ali ima slične igračke karakteristike. U NBA ligi zasad je epizodist, ali imao je veličanstvenu sveučilišnu karijeru na malom koledžu Purdue u Fort Wayneu. Čak je gradonačelnik tog grada u Indiani nakon završetka njegove posljednje sezone proglasio 28. ožujka Danom Johna Konchara.

Međutim, njegovo je podrijetlo nešto kompliciranije. Pretraživanjem interneta može se pronaći informacija da s očeve strane ima srpske korijene.

 

“On je treća generacija u Americi i ne zna puno o svom podrijetlu. Kaže da ima i mađarske i češke krvi, djed s očeve strane mu je Srbin, Marku Guduriću (srpski reprezentativac koji je godinu dana igrao u Memphisu, op.a.) rekao je da je Srbin”, kaže naš drugi izvor.

“Timski je igrač, velik radnik i momčad uvijek bolje igra kad je on na parketu”, dodao je.

No Srbija ima pregršt talenata i kod kuće te nema potrebu posezati za naturaliziranim igračima pa nikad nije razmatrala Konchara. U njegovu kompliciranom podrijetlu očito ima i nešto hrvatskog, pa iako bi mu Srbija s kompetitivne strane mogla više ponuditi kad bi je zanimao, u Hrvatskoj bi dobio putovnicu Europske unije koja bi mu znatno olakšala angažman u Europi ostane li bez NBA kluba.

Upravo to je naglasio Mršić u nedavnom razgovoru za Index, da bi stranci u Hrvatskoj igrali za putovnicu, a ne za novac. Johnson, doduše, djeluje kao igrač s lijepom budućnosti u NBA ligi, pa je teško zamisliti da bi tu putovnicu koristio za traženje posla po Europi.

Savez traži i košarkaše koji su oženili Hrvatice. Tako je mogao upasti i Blassingame
HKS je najavio da će tražiti pojačanja prvenstveno među igračima koji imaju hrvatske korijene ili neke druge veze s našom zemljom, poput ženidbenih. Prema tom bi kriteriju mogao, recimo, upasti nekadašnji miljenik Ciboninih navijača Jerel Blassingame, koji je uz Šarića bio ključni igrač u osvajanju ABA lige 2014., a kasnije je oženio Hrvaticu Ivanu. No njemu je skoro već 40 godina pa više nije opcija.

www.index.hr

Foto: Guliver

Leave a Reply